Scherp toezicht op staat bollenschuur Colijn

Voorhout n B&W stelt alles in het werk om het rijksmonument de voormalige bollenschuur van Colijn op Jacoba van Beierenweg 75, zo goed mogelijk te behouden en de eigenaar te wijzen op zijn verantwoordelijkheid. Daarbij worden de middelen ingezet die daarvoor nodig zijn, zo antwoordt B&W op vragen van de CDA-raadsleden Maarten van Welie en Sybrinne de Vries.

De architect bereidt op dit moment namens de projectontwikkelaar een aanvraag voor een vergunning voor. Het plan is de bollenschuur te verbouwen tot vijf grondgebonden woningen. Een aantal malen heeft B&W de eigenaar geboden het monument wind- en waterdicht te maken om de conditie van het pand niet te laten verslechteren. Er is daarbij gewezen op de instandhoudingsplicht van de eigenaar op grond van de Erfgoedwet voor het beschermde rijksmonument. Deze dient concrete en noodzakelijke maatregelen te treffen die ervoor zorgen dat de monumentale waarde niet in gevaar komt en het monument beschermd blijft. B&W is het eens met beide raadsleden dat de voorgenomen restauratie en verbouw snel en met voorrang gestart moet worden. Met de werkzaamheden kan worden begonnen nadat, na het indienden van de aanvraag, de omgevingsvergunning door de gemeente en de ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming door de provincie zijn verleend. Voor de behandeling van de aanvraag geldt in deze situatie een uitgebreide procedure omdat het een rijksmonument betreft. De termijn is ongeveer zes maanden. Er wordt een advies bij betrokken van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over het behoud van de oorspronkelijke elementen van het monument. | Tekst: Nico Kuyt


'Schrap fietspad in Roodemolenpolder'

Teylingen n De ChristenUnie wil dat de gemeente Teylingen stopt met pogingen om een fietspad door de Roodemolenpolder aan te leggen. Jongste aanleiding is informatie vanuit de gemeente dat het plan opnieuw vertraging op gaat lopen, omdat er problemen zijn met het aankopen van de benodigde grond. Over het fietspad wordt al sinds 2008 gesproken. De ChristenUnie heeft bij het college van B & W schriftelijke vragen ingediend over de hoeveelheid geld en tijd die inmiddels in het project zijn gaan zitten.

Fractievoorzitter Frans Nederstigt: "Wij vinden dat het bij dit fietspad gaat om een tijdwinst van een minuut voor inwoners uit bepaalde delen van Oosthout die naar het station Sassenheim moeten of naar het Rijnlands Lyceum. Dat vinden wij al een beperkte opbrengst, waarvoor dus wel die polder moet worden doorsneden. Er is door het huidige college van VVD, CDA en D66 de afgelopen jaren behoorlijk wat ambtelijke capaciteit en belastinggeld in dit project gestoken. Nu hebben we recent vernomen dat er nóg weer een forse vertraging in gaat zitten. Het lijkt ons dan ook een verstandig moment om nu de stekker uit dit project te trekken. Onderzoeken en rapporten zijn inmiddels ook al zeven tot tien jaar oud, dat is nauwelijks nog meer actueel te noemen".

Het fietspad zorgde de afgelopen jaren ook voor stevige aanvaringen tussen buurtbewoners in de Sassenheimse Trix Terwindstraat en Jan Mollstraat en het gemeentebestuur. Nederstigt: "Het is een kostbaar en tijdrovend idee waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Het zou beter zijn als de gemeente die energie steekt in het verbeteren van de fietsroute over de Zandslootkade, of andere zaken die écht belangrijk zijn, zoals het in stand houden van de Roodemolenpolder".