1.
1. Foto: pr.

Honderdste verjaardag Sint Matthias wordt groot dorpsfeest

Generaties van Warmondse families zijn of waren lid van Sint Matthias. De katholieke muziek- en toneelvereniging bestaat deze week, op donderdag 8 maart, exact honderd jaar. Sint Matthias heeft altijd een centrale plek in het dorp ingenomen.

Vraag aan Warmonders naar Sint Matthias en iedereen komt wel met een verhaal. Over hoe de harmonie vroeger met de sinterklaasintocht door de straten liep. Of hoe de drumband Drumfire tot over de grens optredens gaf. En iedereen kent wel iemand die lid is of was. Jubilea van veertig, vijftig of zelfs zestig jaar zijn geen uitzondering. "Lid van Matthias ben je voor het leven," zegt Antoon de Vroomen (78). Sinds 2007 is hij voorzitter. "Zelf ben ik nooit spelend lid geweest van Matthias, maar als donateur wel. Als kind woonde ik aan de Herenweg, tegenover de familie de Vetten. Daar stonden in de zomer de ramen open en hoorde je altijd iemand spelen." Pauline de Zwart- Kerkvliet (46) kreeg het Matthias-gevoel juist met de paplepel ingegoten. "Mijn vader (83) heeft lang bij de muziek gezeten, net als zijn broer en zus. Toen ik acht was, vroeg hij of ik het leuk vond om lid te worden. Ze hadden klarinettisten nodig, dus ik kreeg een klarinet in mijn handen gestopt. Dat is 38 jaar geleden. Mijn zus ging saxofoon spelen. Mijn vader heeft altijd drumwerk gedaan." De harmonie is een echte club, vertelt ze. "Zelf zit ik al dertig jaar naast Sylvia Heemskerk." En lachend: "Goh, wat gaat de tijd snel!"

Sint Matthias bestaat tegenwoordig nog uit twee afdelingen; naast de harmonie, is dat de toneelafdeling. Bram van Leuveren is al 21 jaar aan de toneelgroep verbonden, maar begon echter ooit met trommelen bij de concurrerende protestantse vereniging. Hij moest stoppen door een verhuizing naar Duitsland. Toen hij terugkwam, trof hij een heel ander Warmond aan. "Mijn zoon wilde ook trommelen en liep op zijn tiende jaar voor het eerst mee. Er waren nog maar twee trommelaars! Dat vond ik zo erg, het ging me echt aan het hart. Dus ben ik weer lid geworden. Mijn zoon stopten na een paar jaar, maar ik ben blijven hangen. Tijdens de Kaagweek mocht ik een toneelvoorstelling aankondigingen. Dat bleek ik erg leuk te vinden. Toenmalig voorzitter Chris Zwetsloot had dat ook in de gaten. Hij zei: 'Wij repeteren op woensdagavond om acht uur en dan verwacht ik je in het Trefpunt. Na die ene keer ben ik nooit meer weggegaan."

Eigenlijk nog ouder

De vereniging viert dit jaar het honderd jarig jubileum, maar de geschiedenis van de harmonie en toneel in Warmond gaat verder terug, zegt De Vroomen. "Die geschiedenis is echt heel bijzonder. Al 150 jaar geleden was er een harmonie in Warmond. Door de verzuiling moesten aparte harmonies opgericht worden. De katholieke harmonie werd in 1908 opgericht, St. Cecilia. Niet heel origineel, maar dat was de patrones van de muziek. In 1917 werd besloten dat de katholieke St. Cecilia en de neutrale harmonie moesten gaan fuseren. De reden is mij onbekend. Toen kwam het probleem dat alleen katholieken stemrecht in die vereniging mochten hebben. Dat leverde zoveel protest op, dat alles uiteen is gespat. Toen is er in 1918 een nieuwe vereniging opgericht: Sint Matthias, vernoemd naar de parochie. Die oude clubs zijn in het niets verdwenen eigenlijk. Het moet een roerige periode zijn geweest. Het dorp heeft echt op zijn kop gestaan. "

'Lid van Matthias ben je voor het leven'

Aan het katholieke aspect wordt al jaren geen invulling gegeven, zegt De Vroomen. Toch draagt de vereniging nog steeds de naam de Katholieke harmonie- en toneelvereniging Sint Matthias. "Dat is uit respect voor de historie. In onze dagelijkse communicatie gebruiken we dat overigens niet. Het is eigenlijk het enige katholieke dat er nog van over gebleven is."

Matthias heeft in de honderd jaar al op meerdere locaties gerepeteerd en uitvoeringen gegeven. In Hotel de Zon werd gespeeld, herinnert De Vroomen. Door de brand in het oude Trefpunt, in 1998, werd noodgedwongen uitgeweken naar de oude sporthal de Klimop. De zilveren lauwerkransen, gewonnen tijdens concoursen, gingen in vlammen op. Het vaandel kon gered worden. Na de nieuwbouw van en opening van het nieuwe Trefpunt, in 2002, is het de vaste stek van Sint Matthias.

Majorettes en zanggroep

Maar niet alleen van locatie is in honderd jaar gewisseld. Matthias heeft nog meer veranderingen doorgemaakt. Op enig moment had de vereniging zelfs vijf afdelingen, met naast muziek en toneel, ook een zanggroep, een drumband en majorettes. Door gebrek aan interesse zijn die drie disciplines niet meer bij Matthias te vinden. Voor muziek is nog genoeg belangstelling, al is het ledenaantal wel gedaald. De toneelgroep kent nu juist een lichte stijging. Bij beide afdelingen is het aantal leden 'van buiten' opvallend. De Vroomen: "Warmond is een vergrijzend dorp, dus de aanwas van binnenuit wordt minder. Het draagvlak wordt kleiner om zo'n grote vereniging overeind te houden. We zijn dan ook heel blij met onze leden uit Sassenheim, de Merenwijk en Oegstgeest."

Dat was vijftig jaar geleden wel anders, weet Van Leuveren. "Vroeger als je hier geboren werd, dan waren je ouders donateur van een aantal vereniging. Als je dan op jezelf ging wonen, dan werd je ook automatisch donateur van Matthias, Warmunda en de Warmondse IJsclub."

Jubileumfeest

Net als bij het 75-jarig jubileum, hoort ook bij deze verjaardag een jubileumboekje. Het heeft de titel 'Sint Matthias, spelenderwijs honderd jaar' meegekregen. De leden van Matthias gaan begin april zelf langs de deuren in Warmond om bij iedereen een boekje langs te brengen. Natuurlijk wordt het dan op prijs gesteld als er ook meteen een lootje voor de grote loterij van het jubileumfeest wordt gekocht.

Dat feest wordt op zaterdag 26 mei groots gevierd. De jubileumcommissie is sinds september bezig met de voorbereidingen. Het moet een echt dorpsfeest worden, met gratis toegang voor iedereen, vertelt Pauline, die deel van de commissie uitmaakt. "Eigenlijk doet iedereen mee. We starten om 13.30 uur en maken eerst met de harmonie als vanouds een rondgang door het dorp. We spelen ouderwetse marsen die vroeger ook op straat werden gespeeld. Een voormalig toneelspeler gaat mee als dorpsomroeper." De rest van het programma is in de Veerpolder, in de grote zaal bij Dekker. Zij sponsoren het jubileumfeest. Daar gaat de zaal om 15.30 uur open en zijn er optredens van de harmonie, het jeugdorkest, maar ook Warmondse bands als Ex-BTW en de Als je maar bekend bent band. Het Joppenkoor en het Schippertjeskoor verzorgen optredens.

Om 19.00 uur staat een bijzondere samenwerking op het programma. Voor het eerst treden de toneelafdeling en harmonie op in een gezamenlijk project. De cast van het jubileumstuk bestaat uit zo'n dertig spelers, want ook oud-leden doen mee. "Iedereen is enthousiast en wil graag meedoen," schets Van Leuveren de situatie. Een jubileumfeest met een cultureel tintje, met aan het einde van de vijf kwartier durende voorstelling natuurlijk een loterij. Ook die is onlosmakelijk verbonden met Sint Matthias. De Warmondse middenstand blijkt een goede sponsor. Vanaf 21.00 uur barst het feest los met optredens van De Deik en DJ Rowan. "Kortom, het wordt een echt Warmonds feestje," lacht Pauline.

2
4
3.
5
6