Cursus: Omgaan met dementie of niet aangeboren hersenletsel

Teylingen n In samenwerking met Bijscholing Gezondheidszorg organiseert Welzijn Teylingen vanaf 15 maart een gratis driedelige cursus Beschadigd Brein. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de werking van het menselijk brein en krijgen deelnemers handvatten over hoe om te gaan met iemand met dementie en niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Door het verlies van denkvermogen is het gedrag van mensen met dementie en NAH erg afhankelijk van de omgeving. Tijdens de cursus wordt antwoord gegeven op vragen als: 'Wat is een goede omgeving?' en 'Wat zijn positieve prikkels?' en wat kun je aan activiteiten doen als het brein beschadigd is.

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur bestaande uit een theoretisch gedeelte en oefeningen die inzicht geven in de werking van een beschadigd brein. De cursusdata zijn donderdagavond 15, 29 maart en 12 april van 19.00 tot 21.30 uur in Sassenheim.

Aanmelden

Vanwege het beperkt aantal plaatsen is aanmelden vooraf noodzakelijk. De aanmelding geldt voor alle drie de bijeenkomsten. Aanmelden kan via de agenda op www.welzijnteylingen.nl of telefonisch via 0252 231805.

Voor meer informatie, neem contact op met Leny Noteboom, mantelzorgadviseur, via l.noteboom@welzijnteylingen.nl of bel 0252 231805.


Rouw en verlies, blijf er niet mee zitten

Sassenheim n Voor iedereen met een rouw- of verlieservaring is op zondag 11 maart de bijeenkomst 'Op verhaal komen' van Café Over-Leven. Het programma start om 14.30 uur in de bibliotheek in Sassenheim (Kerklaan 42).

De bijeenkomsten van het Café Over-Leven zijn bedoeld voor iedereen met een rouw- of verlieservaring, die steun wil vinden in een vertrouwde en ontspannen omgeving.

Deze bijeenkomst staat niet in het teken van een vooraf bepaald thema, maar er is volop ruimte voor het delen van verhalen. Verhalen over verlies, rouw, gemis en verlangen. Over wat van waarde is en nooit verloren mag gaan in een periode van verlies. Verhalen die gaan over gebeurtenissen die de ziel geraakt hebben en je leven hebben veranderd of waar men erg over teleurgesteld is. Over de essentie van het leven. Elk verhaal heeft zijn betekenis.

Geen luisterend oor in omgeving

Het verhaal is er en het mag verteld worden. Soms moet het ook verteld worden en doet het goed om het te delen want delen van een verhaal kan helend werken. In de eigen omgeving is het soms moeilijk om er de gelegenheid voor te vinden, omdat mensen niet altijd een luisterend oor hebben. Het is bijzonder om te ervaren hoeveel (h)erkenning deze verhalen bij de andere bezoekers oproept.

De bijeenkomst wordt begeleid door ervaren vrijwilligers. Aanmelden vooraf is niet nodig en de toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laura Methorst, lid van de werkgroep en welzijnsadviseur bij Welzijn Teylingen, te bereiken op 0252-231805.