Patricia Koot (m) wint de Vikingrace. | Foto: pr./Ruud Bouw
Patricia Koot (m) wint de Vikingrace. | Foto: pr./Ruud Bouw Foto: pr./Ruud Bouw

Patricia Koot beste van Europa in Vikingrace

Warmond n De jongste schaatsers reden afgelopen weekend in Thialf de Vikingrace, met goede vertegenwoordiging vanuit de Warmondse IJsclub. Patricia Koot was in Heerenveen de beste in de categorie tot en met twaalf jaar, en is daarmee officieus Europees kampioen.

Tijdens dit tweedaagse toernooi, voor jonge schaatsers tussen 11 en 16 jaar, gaan zo'n 288 jonge schaatsers onderling de strijd aan. Bekende oud-deelnemers zijn onder andere Sven Kramer, Ireen Wüst, Koen Verweij, Heather Richardson, Marrit Leenstra en Kai Verbij. Dit jaar eindigde Patricia Koot (WIJC) op de eerste plaats, met een persoonlijk record op de 1000 meter als afsluiting. Tweede werd Sofie Bouw uit Nederland, op de derde plaats eindigde Antonia Oestreich uit Duitsland.

Op vrijdag werd Patricia eerst nog tweede op de 500 meter, de tweede keer dat die afstand gereden werd won zij. Op zaterdag werden door de 12-jarigen een 500 en een 1000 meter gereden. Patricia won beide afstanden. De 1000 meter reed ze in een nieuw clubrecord. De schaatsster uit Sassenheim werd vorig jaar nog derde bij de elfjarigen.

Andere deelnemers WIJC en STS

Rens Vergeer (WIJC) stond op de reservelijst voor deelname aan dit toernooi en hoorde afgelopen week dat hij toch mocht deelnemen in de categorie tot en met 11 jaar. In de vier wedstrijden over 500 meter werd hij elfde, twaalfde en twee keer tiende. In het eindklassement eindigde Rens op de negende plaats.

Ward Dielissen (STS-KGM) werd bij de 12-jarigen vierde. Hij stond op twee afstanden op het podium. Ward reed op elke afstand een persoonlijk record. Zijn tijden op de 500 meter: 43.09 (vijfde plaats), 42.91 (derde plaats), 42.78 (vierde plaats) en de 1000m reed hij in 1.26.00 (tweede plaats). In het klassement moest Ward twee jongens uit Polen en een Nederlander voor laten gaan.