Eerder speelde MuBo al de musical Jesus Christ Superstar. | Foto: pr./ Danny van Kolck
Eerder speelde MuBo al de musical Jesus Christ Superstar. | Foto: pr./ Danny van Kolck Foto: pr.

Nieuw musicalseizoen MuBo

Regio n In de komende twee jaar speelt de stichting voor muziektheater in de Duin- & Bollenstreek, kortweg MuBo, maar liefst vier voorstellingen.

Op vrijdag 23 maart start MuBo met de eerste repetities voor de hilarische familiemusical Rapunzel, die in oktober wordt opgevoerd. Rapunzel is geschreven door het team dat ons ook de serie 'Friends' bracht en vertelt het bekende verhaal van Rapunzel die alleen zit opgesloten in een toren met niets anders dan haar haren en een heks. Op het moment dat ze zestien jaar wordt, zo heeft de heks beloofd, mag ze de buitenwereld zien. Een prins komt langs haar toren en roept haar zoals hij dat de heks heeft zien doen: "Rapunzel, Rapunzel laat je haar zakken". Maar voordat ze lang en gelukkig samen kunnen zijn, moeten zij eerst nog de wraak van de heks zien te overleven en een aantal hilarische obstakels nemen.

De repetities vinden op donderdagavond in Hillegom plaats van 20.30 tot 23.00 uur. Deelnemers moeten zeventien jaar of ouder zijn. Aanmelden kan via de website.

MuBo speelt op 25 en 26 mei en 1 en 2 juni de romantisch komische voorstelling Guys & Dolls! Speciaal voor deze voorstelling zal de Nachtegaal, Lisse, worden omgetoverd tot een nachtclub waar bezoekers aan ronde tafels genieten van danseressen, een Big Band en muziek uit de tijd van Frank Sinatra en Ella Fitzgerald. Kaarten zijn te koop via de website, VVV-kantoor Lisse en bij de Nachtegaal zelf.

In MuBo's jubileumjaar 2019 worden daarnaast ook in het voorjaar de op en top musicalklassieker Cyrano gespeeld en rond de kerst staat een grootste jubileumproductie gepland, waarbij veel oudgedienden en nieuwe spelers samen zullen komen om prachtige voorstellingen te maken. Meer informatie over aanmelding of voor kaartverkoop, kijk op www.stichtingmubo.nl.


Strijd tegen hart- en vaatziekten

Regio n Huisartsen en praktijkondersteuners in deze regio slaan de handen ineen, waar het gaat om de strijd tegen hart- en vaatziekten. Zo moet de kennis over deze vaak ernstige kwalen groeien en de behandeling nog beter worden. Huug van Duijn, huisarts in Katwijk, is met dit idee gekomen; hij organiseert daarom een symposium, waar experts op het gebied van hart- en vaatziekten aanwezig zullen zijn.

Het symposium "de regio in hart en nieren" wordt ondersteund door de drie regionale zorggroepen (ROHWN, Zorggroep Katwijk en de Rijncoepel). Alle aangesloten huisartsen, praktijkondersteuners en apothekers zijn uitgenodigd om bij dit symposium aanwezig te zijn. Steeds vaker worden patiënten met hart- en vaatziekten namelijk door de specialist terugverwezen naar de 'eerstelijnszorg', zoals huisartsen en praktijkondersteuners. Dan is het absoluut noodzakelijk, dat deze zorgverleners meer te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Mensen worden steeds ouder, dus steeds meer inwoners zullen te maken krijgen met bijvoorbeeld een hartfalen, nierschade of hartritmestoornissen. Je kunt het risico met je leefstijl verkleinen, door bijvoorbeeld niet te roken en stress te vermijden. Van Duijn is kaderhuisarts hart- en vaatziekten en hij ondersteunt zijn collega's als ze vragen hebben. Zo ontstond de idee voor een symposium. ,,Je wilt ook wel eens de diepte in gaan en verder te komen, dan alleen de huis-, tuin- en keukenadviezen. Doel van dit symposium is, dat we met alle zorggroepen de kwaliteit van de zorg voor hartpatiënten gaan verbeteren.''

Op het symposium voeren landelijke en regionale experts het woord. Zij gaan met de aanwezigen in gesprek. Van Duijn: ,,Je kunt dan kennis uitwisselen met deze experts. Dit symposium moet enthousiasme voor de behandeling van hart- en vaatziekten opleveren. En natuurlijk zorgen voor kwaliteitsverbetering in de patiëntenzorg.'' De kwaliteit van de zorg is in deze regio vrij hoog, ,,maar het kan altijd beter.'' Met het delen van de kennis, kunnen patiënten met hartaandoeningen nog beter behandeld worden, waardoor er minder complicaties optreden. Van Duijn verwacht, dat zijn collega's door het symposium de noodzaak inzien van het gestructureerd controleren van mensen met hart- en vaatziekten. ,,Hierbij spelen de praktijkondersteuners een onmisbare rol. Doordat zij de patiënten regelmatig zien, geven ze leefstijladviezen en kunnen op tijd ingrijpen als de zaken ontsporen.'' Door deze vorm van preventie, hoeven minder mensen in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Het symposium is mogelijk de start van een reeks regionale symposia ook op andere gebieden, zoals longziekten. Van Duijn is blij, dat hij hier een steentje aan kan bijdragen. ,,We zijn al een tijd bezig met preventie, samen met cardiologen en andere specialisten. Maar nu willen we ons verdiepen en al onze collega's praktische handvatten geven, hoe zij in de praktijk om kunnen gaan met hartaandoeningen en de patiëntenzorg kunnen verbeteren.'' Uiteindelijk komt dit ten goede aan alle inwoners in deze regio. Van Duijn: ,,Het gaat er niet om, dat mensen ouder worden, maar dat mensen gelukkig ouder worden.''

Het symposium wordt op woensdag 30 mei gehouden in Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden.

Huisarts Huug van Duijn organiseert het symposium. | Foto: pr.