foto van de kandidaten. Vlnr: Jelmer Bode, Hidde Verhoeve, Rolf Duindam, Caroline Stam Overhof, Ewout Braggaar, Monique de la Rie, Bas Brekelmans, Robin Konings, Frank Beijk en Kardien de Werker. | Foto: pr.
foto van de kandidaten. Vlnr: Jelmer Bode, Hidde Verhoeve, Rolf Duindam, Caroline Stam Overhof, Ewout Braggaar, Monique de la Rie, Bas Brekelmans, Robin Konings, Frank Beijk en Kardien de Werker. | Foto: pr. Foto: pr.

Op weg naar de verkiezingen...

In deze laatste aflevering voor de verkiezingen, op woensdag 21 maart, beantwoorden alle deelnemende partijen een aantal vragen. Wat hebben ze in de afgelopen vier jaar bereikt? En waar zetten ze in de komende periode op in?


VVD Teylingen

Lijsttrekker: Bas Brekelmans (Sassenheim)

Nummer 2, 3 en 4: Monique de la Rie (Voorhout), Ewout Braggaar (Voorhout) en Frank Beijk (Sassenheim)

Over welke drie punten die uw partij afgelopen vier jaar heeft bereikt, bent u het meest tevreden?

- Woningbouw mogelijk gemaakt. In veel gemeenten is er in crisistijd nauwelijks bijgebouwd, in Teylingen is dat wel gelukt. Zelfs 30% sociale bouw. De komende jaren blijven we hierop inzetten.

- Het broodnodige extra parkeerdek gerealiseerd bij NS station Sassenheim, inclusief honderden extra fiets parkeerplekken en maatregelen tegen fietsendiefstal.

- Uitbreiding van sportpark Elsgeest mogelijk gemaakt voor de voetbal, handbal en hockey en het upgraden van de sportvelden. Hierdoor houden we kwalitatief hele goede sportaccommodaties in ons dorp.

Hoe denkt u over omgekeerd afval inzamelen?

Wij willen een systeem waarbij we duurzaamheidsdoelstellingen behalen, maar... dat ook gebruiksvriendelijk is! Hiervoor zijn er betere opties dan 'omgekeerd inzamelen', zoals combinaties met nascheiding.

Hoe vindt u dat de HLT-samenwerking verloopt?

De basisprocessen zijn op orde, maar de 'frontoffice' nog niet. De dienstverlening aan de inwoner, de snelheid en toegankelijkheid van de gemeente kunnen nog beter.

Wilt u de citymanager en het citymanagement behouden?

Ja, de citymanager is een aanwinst voor de promotie van onze winkelcentra en het organiseren van evenementen. Daar moeten we beter gebruik van gaan maken.

Wat wilt u in de komende vier jaar doen voor de (jeugd)zorg?

Goede én betaalbare zorg en ondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft: daar staat de VVD voor. Hiervoor is wel meer sturing op resultaten nodig.

Drie belangrijkste programmapunten:

1. Woningen voor jong en oud. Van sociale huurwoning tot een zelf ontworpen en gebouwd huis op een kavel en van jonge starter tot oudere met een zorgbehoefte.

2. Bereikbaarheid: veilig op weg, goede doorstroming van verkeer. Daarbij onder andere inzetten voor doorstroming van de Oosthoutlaan, de ontsluiting van Sassem Noord (Overteylingen) de herinrichting van de Herenweg in Warmond.

3. Lage lasten: verstandig omgaan met gemeentelijke financiën en een efficiënte overheid. Teylingen is de gemeente in de regio met de laagste woonlasten en dat willen wij zo houden!

Tot slot, waarom zouden inwoners op uw partij moeten stemmen?

Wij hebben een enthousiaste ploeg doeners met gezond verstand klaar staan die zich willen inzetten om Teylingen nog mooier te maken voor woningbouw, gezellige centra, lage lasten, sport en bereikbaarheid.


ChristenUnie Teylingen

Lijsttrekker: Frans Nederstigt (Voorhout)

Nummer 2, 3 en 4 (naam en woonplaats): Shari van den Hout-Hooi (Voorhout), Mirjam Mack-van Bellen (Voorhout), Elisa Verbree (Sassenheim)

Over welke drie punten die uw partij afgelopen vier jaar heeft bereikt, bent u het meest tevreden en waarom?

- Noodfonds Teylingen. Met het Noodfonds kunnen ook niet-bijstandsgerechtigden die even door een bodem dreigen te zakken, worden geholpen. Het Noodfonds biedt ruimte voor maatwerk en snel handelen.

- Zorgombudsman Teylingen. Omdat wij geen genoegen willen nemen met één inwoner die onterecht geen ondersteuning krijgt en de gemeenteraad hiermee de eigen rol als toezichthouder wilde versterken.

- Bewaakte fietsenstalling station Sassenheim. Dankzij de ChristenUnie werd afgezien van het weinig effectieve cameratoezicht en krijgen we toezicht met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe denkt u over omgekeerd afval inzamelen?

De ChristenUnie is voor. Zo snel mogelijk invoeren, maar met passende mogelijkheden voor mensen met een fysieke beperking. Beter scheiden betekent overigens ook: minder betalen.

Hoe vindt u dat de HLT-samenwerking verloopt?

De ChristenUnie waarschuwde voor overhaaste besluitvorming zonder duidelijke visie. Dat leidt nu tot een bovenmatige werkdruk bij ambtenaren zonder echte verbeteringen. Dat baart ons zorgen.

Wilt u de citymanager en het citymanagement behouden?

Ja. De citymanager werkt snel aan verbinden en concrete resultaten. Het College moet zelf ook dichter bij de ondernemers staan dan in de afgelopen vier jaar.

Wat wilt u in de komende vier jaar doen voor de (jeugd)zorg?

We kiezen voor ondersteuning vanuit behoefte inwoner, met PGB-budget voor zorg op maat en een duidelijke rol voor Familiegroepsplan en hulpverleners met lef voor maatwerk.

Drie belangrijkste programmapunten:

1. Ondernemen doe je samen. We staan veel meer náást ondernemers en bieden actievere ondersteuning. Door minder regels, bestrijding winkelleegstand en meer ruimte voor ideeën die ook de samenleving vooruit helpen.

2. We willen bouwen aan een duurzamere samenleving. We enthousiasmeren elkaar om afval beter te scheiden en meer ruimte te bieden aan de natuur om ons heen.

3. We investeren in jongeren, met geschikte sportvoorzieningen, betaalbare huisvesting, op maat gesneden inspraak bij het bestuur en aandacht voor een inclusieve samenleving.

Tot slot, waarom zouden inwoners op uw partij moeten stemmen?

Omdat je stemt met je hart.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding