VVD Teylingen geschrokken van windparken Giessenlande en Vianen

Constant geluid en slagschaduw grote inbreuk op leefomgeving bewoners

Afgelopen zaterdag 24 februari hebben kandidaat raadsleden van VVD Teylingen samen met het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO een bezoek gebracht aan windpark Giessenwind en windpark Autena in Giessenlande en Vianen. De turbines in die twee parken hebben een hoogte van respectievelijk 150 en 165,5 meter.




Aanleiding voor het bezoek zijn de plannen van AkzoNobel om twee windturbines van mogelijk zelfs 175 meter hoogte te plaatsen op hun eigen terrein in Sassenheim.

Niet wenselijk

'Als je onder een turbine staat met een hoogte van 165,5 meter sta je echt versteld. Het geluid dat vrijkomt, een constante zoem gecombineerd met het geluid van windvlaag, maakt direct duidelijk waarom dit niet wenselijk is in bewoond gebied. En dan te bedenken dat de turbines bij de Akzo nog hoger zouden worden dan deze', aldus kandidaat raadslid Hidde Verhoeve. Eén van de omwonenden, Frans Neuman van het Comité tegen Dreiging Windmolens AKZO, benadrukt dat dit precies is waar hij bang voor is. Indien deze turbines geplaatst worden, wordt zijn leefomgeving zwaar aangetast.

Eigen ervaring

De turbines bij Giessenlande en Vianen zijn een stuk hoger dan de turbines bij Burgerveen, langs de A4/A44. Hidde Verhoeve: 'We wilden als VVD Teylingen wel eens met eigen ogen en oren ervaren wat het betekent als ze net zo hoog zijn als wat AKZO van plan is neer te zetten. En daar schrokken we wel van! We hebben nu ook zelf het constante geluid kunnen horen, de enorme slagschaduwen zien zwiepen over de weilanden en het onrustige gevoel ervaren van hele grote draaiende bladen die de horizon domineren.'

Duurzaamheid

VVD Teylingen benadrukt dat zij niet tegen windmolens zijn. Verhoeve licht toe: 'Deze locatie is zo direct aan de rand van ons dorp en is niet geschikt om zulke hoge turbines te realiseren. Deze jongens zijn echt veel hoger dan we hier in de regio kennen en zullen het leefklimaat voor de betrokken inwoners, het karakter van ons landschap en het aangezicht van de horizon in de Bollenstreek enorm vervuilen. Er zijn heel veel andere mogelijkheden om net zo'n belangrijke bijdrage aan duurzaamheid te leveren. Denk aan het sponsoren van twee van zulke windturbines, maar dan op zee, of het investeren in duizenden zonnepanelen op daken van bedrijven.'

(2)

hieronder zie je een 'column' , leuk als die aan de zijkant linkerkant in cursief kan

Met pasfoto en het rode potlood met kleur rood in rondje

Liberaal

Al vanaf jongs af aan heb ik een hekel aan als ik iets MOET doen. Of het nou die verplichte blokfluit les was, of het als enige van mijn vrienden al om twaalf uur thuis moeten zijn, ik baalde altijd als ik niet de vrijheid had om te kiezen. En eigenlijk heb ik dat nog steeds.

Herkent u dat gevoel? Dat vervelende idee dat anderen voor u bepalen wat goed voor u is? Ja? Dan schuilt er wellicht een liberaal in u.

Liberaal zijn betekent voor mij dat je vrij wil zijn om je eigen keuzes te maken. Om je eigen leven vorm te geven zoals je dat zelf wil. Er zijn natuurlijk wel grenzen aan die persoonlijke vrijheid. De vrijheid van de een mag de vrijheid van de ander niet belemmeren. Daar trekken liberalen de grens.

Als u zich hierin herkent, dan voelt u ook wel aan dat liberalen niks moeten hebben van teveel overheidsbemoeienis, van onnodige regeltjes, van bureaucratie, van een groot ambtelijk apparaat, noem maar op. De overheid moet zo klein mogelijk zijn. Dat heeft ook het voordeel dat er weinig belastinggeld voor nodig is. Lage lasten is niet voor niets een van de terugkerende thema's voor de VVD. Omdat liberalen zo veel mogelijk vrijheid voor iedereen nastreven, is een kenmerk ook dat ze tolerantie en verdraagzaamheid belangrijk vinden. De ware vrije mens laat ook anderen vrij.

Natuurlijk valt er nog veel meer te zeggen over het liberalisme en de VVD, zoals het belang dat ze hechten aan verantwoordelijkheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Het begint bij vrijheid. Spreekt u dit ook aan? Stem dan op 21 maart VVD!

Bas Brekelmans

Lijsttrekker VVD Teylingen

(3) Inkader

Appen met de VVD

VVD Teylingen is tijdens de campagne bereikbaar via WhatsApp op 06-14298519.
De telefoon wordt onder de kandidaat raadsleden doorgegeven om optimale bereikbaarheid te garanderen; overdag kun je binnen een uur een antwoord verwachten over de VVD-standpunten.

(4)

Van sportveld naar gemeentebestuur

"….en toen groeide mijn interesse in de plaatselijke politiek" , aldus Ewout Braggaar, derde op de VVD kieslijst in Teylingen. Als voorzitter van de hockeyclub in Voorhout was hij betrokken bij het plan Elsgeest. Samen met voetbalvereniging Foreholte en de gelijknamige handbalvereniging hebben de sportverenigingen zich jarenlang sterk gemaakt voor een gezonde uitbreiding van het sportpark.

Sportfaciliteiten
Nu de provincie akkoord is zal het plan definitief doorgang vinden. Ewout Braggaar had toendertijd als voorzitter van de hockeyvereninging veel contact met de gemeente. Hij is trots op hetgeen nu gerealiseerd gaat worden. "Zoiets duurt altijd langer dan je wilt, maar gelukkig is de kogel door de kerk! Als eigenaar van 22
sportwinkels besef ik als geen ander hoe belangrijk sport, en dus ook sportfaciliteiten, voor een gemeente zijn".

Trots
Ewout Braggaar wil zich de komende jaren dan ook vooral voor de breedte sport inzetten. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan het vervangen van de ongezonde rubber infill op kunstgrasvelden, het invoeren van rookvrije kantines, duurzaamheidsmaatregelen bij sportvoorzieningen etc. Toch is dit niet de enige reden om zich voor de VVD verkiesbaar te stellen. "Wij wonen in een fantastische gemeente. Het is hier allemaal uitstekend geregeld" aldus Braggaar. "Soms mis ik deze positieve vibe bij de inwoners van Teylingen. Natuurlijk, we kunnen nog veel zaken verbeteren en daar wil ik mij voor inzetten. We mogen echter trots zijn op onze gemeente. Ik woon al 23 jaar met veel plezier in Teylingen en voel mij een echte Teylinger. Samen met de VVD fractie zal ik er voor zorgen dat onze inwoners ook de komende jaren op een uitstekend functionerende gemeenteraad kunnen rekenen!"

(5)

Krapte woningmarkt neemt toe

Net als in de rest van Nederland neemt de krapte op de Teylingse woningmarkt toe. Na jaren van crisis is de doorstroming op gang gekomen, maar inmiddels lijkt de vraag het aanbod te overstijgen en staan huizen slechts enkele dagen tot weken te koop. Robin Konings(24), raadslid VVD Teylingen, maakt zich vooral zorgen om starters: 'De hoge huizenprijzen maken het nog moeilijker voor starters om een woning te kopen. En dat terwijl het zo belangrijk is dat ook jonge mensen in onze gemeente kunnen blijven wonen.'

Veel nieuwbouw

De afgelopen jaren heeft de VVD het ontwikkelen nieuwbouwwoningen gestimuleerd. Vooral in Voorhout zijn er honderden huizen bijgekomen, met name in de wijk Hooghkamer en De Engelse Tuin. Maar ook al was daarvan 30% in het sociale segment, het blijft lastig voor jongeren om een woning te kopen. Dat geldt zeker niet alleen voor Voorhout. Ook in Sassenheim en Warmond is nog meer actie nodig. Robin Konings bevestigt: 'De grondprijzen zijn al hoog in Teylingen. Daarnaast stijgen de bouwkosten nu snel, dat maakt het erg lastig om betaalbaar te bouwen hier. We zullen alles uit de kast moeten halen, innovatieve bouwmethoden moeten afdwingen en misschien ook nieuwe concepten uitproberen van kleinere en flexibele woningen, misschien wel deelwoningen.'

Startersleningen

In Teylingen bestaat de mogelijkheid van startersleningen. Konings: ' Met een Starterslening kunnen starters net iets meer lenen tegen zeer gunstige voorwaarden bij de gemeente. Dit zorgt ervoor dat er net wat meer huizen bereikbaar zijn voor jongeren. Een goede zaak.' Nieuwe woningen bouwen alleen is overigens niet genoeg. De VVD is er sterk voorstander van om doorstroming bij bestaande woningen verder op gang te brengen. Konings: 'Door bijvoorbeeld te zorgen dat ouderen die nu nog in een eengezinswoning wonen kunnen verhuizen naar een gelijkvloerse woning, komen er bestaande huizen vrij voor jonge gezinnen. We moeten dus óók inzetten op woningen voor ouderen. Woningen waar ook zorg makkelijk aan huis kan worden gegeven. Kortom, uiteindelijk is een combinatie van maatregelen nodig. De VVD wil woningen voor iedereen.'