De winnaars van de Sportprijzen Teylingen, v.l.n.r: HV Foreholte (Sportprijs), June van Westing (Talentenprijs) en Jan Randsdorp (Sportbegeleidersprijs). | Foto: pr./René van Dam
De winnaars van de Sportprijzen Teylingen, v.l.n.r: HV Foreholte (Sportprijs), June van Westing (Talentenprijs) en Jan Randsdorp (Sportbegeleidersprijs). | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

Sportprijzen naar HV Foreholte, June van Westing en Jan Randsdorp

Teylingen n Drie keer klinkt er gejuich in de grote zaal. Zo'n honderd aanwezigen zien dat de Teylingen Sportprijzen gaan naar hockeyster June van Westing, trainer Jan Randsdorp en de handbalselectie van Foreholte.

"Super," straalt June van Westing na de vraag hoe ze het vindt dat ze de Talentprijs heeft gewonnen. "Ik had het niet verwacht, vond het leuk om al genomineerd te zijn en dacht: het wordt vast een leuke avond." Een uur na binnenkomst staat de 14-jarige hockeyster toch echt met de bloemen en cheque van 350 euro in haar handen, die ze kreeg overhandigd door Teylinger Sportheld Niels Langeveld.

"Ik had vanavond geen training, dus kon ik erbij zijn," vertelt de havo-scholiere uit Voorhout. Ze had in 2017 een topjaar, met als hoogtepunt het winnen van het Nederlands kampioenschap met HDM. Ze is aanvoerster bij de Haagse hockeyclub, waar ze op haar achtste ging spelen na de eerste jaren bij MHC Voorhout. Vorig jaar werd ze ook door de bondscoach opgeroepen voor het Nederlands Team. "Dat is ook echt gaaf," zegt ze. Op maandag traint ze twee keer op een dag. Daarvoor heeft ze een vrijstelling gekregen, het Rijnlands Lyceum in Sassenheim is akkoord. Over de toekomst is June zeker. "Hockeyen in het Nederlands team, dat is echt een droom."

Sportbegeleidersprijs

Jan Randsdorp staat niet veel later ook op het podium. Uit handen van clubgenoot en schaatsster Lisa van der Geest ontvangt hij de Sportbegeleidersprijs. Als trainer is hij al zestien jaar verbonden aan de Warmondse IJsclub. "Ik ben blij dat het er zo goed gaat," zegt hij bescheiden. Randsdorp zet zich al jaren in voor de jeugd en mede dankzij zijn begeleiding presteren veel Warmondse schaatsers op landelijk niveau. Dat hij de prijs overhandigd krijgt van een van zij succesvolste pupillen, laat hem niet onberoerd. "Dat doet me echt wat."

Sportprijs

Bij de uitreiking van de Sportprijs is het opnieuw spannend. Welk damesteam wint, of verslaat zeezeiler Pieter Heerema toch Ter Leede vrouwen 1, Warmunda vrouwen 1 en HV Foreholte dames 1 en 2? Het antwoord volgt niet veel later, als gejuich opstijgt en een paarse sjaal op het podium wordt gegooid. De handbalsters van Foreholte winnen de Sportprijs Teylingen. Ze keerden vorig jaar met het kampioenschap na 28 jaar weer terug op het hoogste niveau van Nederland. Uit handen van wethouder Bas Brekelmans en de derde Teylinger Sportheld, sprintster Andrea Bouma, ontvangt aanvoerster Naomi Hoogervorst de bloemen, de trofee en de cheque.

"We hebben de dames van het tweede al een berichtje gestuurd," vertellen de handbalsters net na afloop. Die staan op datzelfde moment in het veld voor een bekerwedstrijd. Ze zijn maar wat trots op hun prijs. "We zitten natuurlijk al midden in het volgende seizoen, dus het euforische gevoel van net na het kampioenschap is veel minder. Maar we gaan het zeker wel even vieren!"


Opmerkelijk verlies voor TOP

Sassenheim n Op papier de wedstrijd tegen nummer negen DVO geen spannende te worden. DVO strijdt echter voor zijn laatste kansen om de play-down plek te verlaten. Het werd een wedstrijd met alles erop en eraan. Spanning, 61 goals, een volle sporthal, veel beleving met uiteindelijk DVO als de terechte winnaar.

DVO begon vanaf het begin scherp aan de wedstrijd en TOP moest in de achtervolging. Bij 4-5 was er voor het eerst een voorsprong door Nick Pikaar, die deze wedstrijd met tien goals topscoorder aan de kant van de Sassenheimers was. Met rust stond er een minimale voorsprong van 16-17 op het scorebord.

Na rust was de eerste goal weer voor TOP, maar twee aanvallen later was de stand weer gelijk. Met nog 13 minuten op de klok en met 22-22 op het scorebord kon de wedstrijd alle kanten op. Dat leek even in het voordeel van TOP uit te pakken toen een goal van DVO werd afgekeurd en Celeste Split - goed voor zeven doelpunten- gelijk in de eerstvolgende aanval scoorde. Bij DVO was echter het geloof, dat er wel degelijk punten te halen waren en vanaf dat moment werd iedere goal van TOP gelijk met een tegengoal beantwoord. De eindfase was een bloedstollende en op het moment dat TOP door de schotklok ging, profiteerde DVO en kwam voor het eerst weer op voorsprong met 29-28 en ging gelijk door naar de 31-28. TOP sputterde nog heel even tegen met twee goals, maar de tijd was te kort voor de gelijkmaker. Een knappe winst voor DVO dat hiermee liet zien nog volop in de race voor handhaving te zijn. Voor TOP was dit een wedstrijd met veel leermomenten voor de komende weken, te beginnen op zaterdag tegen het al gedegradeerde Avanti.