Een nieuwkomer in de Teylingse politiek bij de verkiezingen, Helmar van der Ploeg (GroenLinks) hier in het debat in de raadzaal over het sociaal domein.
Een nieuwkomer in de Teylingse politiek bij de verkiezingen, Helmar van der Ploeg (GroenLinks) hier in het debat in de raadzaal over het sociaal domein. Foto: Nico Kuyt

Platform Sociaal domein in debat met de fracties

Teylingen n Het Adviesplatform Sociaal Domein Teylingen ging vorige week woensdag in de aanloop tot de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart in gesprek met de politieke partijen over hun plannen rond het Sociaal Domein. Hieronder valt onder andere de maatschappelijke ondersteuning, Jeugdzorg, Participatie, Schulddienstverlening en de toegang tot de verschillende voorzieningen.

Door Nico Kuyt

Het Adviesplatform bestaat al zo'n tien jaar en is destijds door B&W ingesteld om adviezen te geven bij de totstandkoming van het beleid rondom de zorg. De bedoeling is dat elke inwoner in Teylingen mee doet. Het debat werd gehouden met Peter Scholten (CDA), Shari van den Hout (ChristenUnie), Bart van der Ploeg (D66), Elsbeth Koek (PvdA), Rob ten Boden (Trilokaal) en nieuwkomer Helmar van der Ploeg (GroenLinks). Deze partij doet voor de eerste keer mee in de verkiezingen en nam voor de eerste keer deel aan een publiek debat in de gemeente. De bijeenkomst begon met een aantal korte vragen die het platform aan de kandidaat-raadsleden stelde. Het sociaal domein is ook niet de minste in de posten van uitgaven waarover de gemeenteraad beslist. Heel veel taken zijn de afgelopen jaren vanuit het Rijk overgeheveld naar de gemeente, zoals jeugdzorg, participatie en schulddienstverlening. Zo'n 40 procent van de begroting wordt uitgegeven aan het sociaal domein, voor Teylingen circa 35 miljoen euro, meer dan duizend euro per jaar per inwoner. Aan jeugdhulp ligt Teylingen boven het landelijke percentage, namelijk 14,1 procent. Positief is dat in deze gemeente ook het aantal mantelzorgers met 16,2 procent hoger is. Ook hoger is de tevredenheid van de inwoners ten opzichte van het landelijke cijfer. Best veel zijn het die 300 kinderen die leven onder de armoedegrens. Schaamrood sierde de raadsleden bij de vraag over eenzaamheid. Alleen de verslaggever van de Teylinger had het juist met het percentage van 48 procent eenzame mensen, bijna de helft van alle 65-plussers. De rest van de zaal dacht dat het lager was, maar zat wel fout.

Zorg moet nu eenmaal

Voor wat betreft de zorg was geen enkel te kiezen raadslid natuurlijk tegen. Allen waren zij voor het ondersteunen van de mantelzorgers, het bestrijden van de wachtlijst van de zorg, het inzetten van innovatie, het verminderen van de regels. het beheersen van de kosten en geen kastje naar de muur en tussen wal en schip. Rond vier thema's werd op de avond verder discussie gevoerd. Als eerste mantelzorg en respijtzorg. Nadruk werd gelegd op een verbeterde communicatie zodat mantelzorgers de juiste weg weten te vinden en ook een tijd respijt kunnen krijgen bij het te ver doordraven. Gedacht werd aan een laagdrempelig vertrouwenspersoon.

Als volgende punt kwam het beschermd wonen aan de orde, zoals de opvang van verslaafden, ex-gedetineerden en verwarden. Dit op een kleinschalige manier gaan doen en laagdrempelig die opvang realiseren met een pilot, werd als voorstel geopperd. Ook het nemen van preventieve maatregelen. Bij alles dient maatwerk geleverd te worden, want voor jongeren is het soms niet veilig om die dicht bij huis op te vangen. Ondanks de financiën dient iedereen wel de zorg te krijgen die voor hem of haar nodig is. Er ligt wel een spanningsveld in het betaalbaar blijven. Hoe slim zet je je geld in? Ook innovatie zou de kosten kunnen drukken. Het platform sloot de avond af. Het leidde niet echt tot een fel debat.


Lezing Cyber Security

sassenheim n Stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek organiseert op vrijdag 23 maart in het Veteranen Ontmoeting Centrum Duin en Bollenstreek 'Tempo Doeloe' (Hoofdstraat 290) een lezing over Cyber Security en Economische veiligheid wereldwijd. Spreker is drs. J.C.N. Leenheer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. In zijn presentatie laat Leenheer op toegankelijke wijze zijn publiek kennis maken met het belang en de ontwikkelingen rondom Cyber Security en wat dit betekent in een brede, nationale en internationale veiligheidcontext. Er wordt gesproken over informatie- en communicatietechnologie, nationale veiligheidsvraagstukken, digitale industriële revolutie, digitaal domein en dreiging vanuit cybercrime, cyberspionage en cybersabotage. Ontwikkelingen die Nederland grote kansen biedt, maar ook confronteert met nieuwe veiligheidsvraagstukken. De kosteloze lezing vangt aan om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat in het inloophuis de koffie klaar. In verband met een beperkt aantal zitplaatsen is aanmelden vooraf verplicht via info@vocdb.com of telefonisch 06- 53155589.