Elsbeth Koek, Marlies Volten en Rosemarie Keijzer. | Foto: Nico Kuyt
Elsbeth Koek, Marlies Volten en Rosemarie Keijzer. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Na twaalf jaar afscheid van de politiek

Teylingen n De dames hebben allen drie perioden in de raad gezeten en eentje zelfs iets meer. Na de verkiezingen verlaten deze huidige fractievoorzitters de politiek in Teylingen. De drie fractievoorzitters, Rose Marie Keijzer (D66), Marlies Volten (VVD) en Elsbeth Koek (PvdA), hangen hun politieke harpen aan de wilgen.

Door Nico Kuyt

Bij de geboorte van Teylingen in 2006 traden zowel, Koek, Volten als Keijzer (op de foto, van links naar rechts) aan. Volten was al eerder raadslid in de toen nog onafhankelijke gemeente Sassenheim.

Waarom zijn jullie destijds raadslid geworden?

Keijzer (D66): „Ik ben vanaf mijn achttiende politiek actief omdat ik altijd al vond dat dingen voor de mensen en in de maatschappij anders en beter konden. Daar paste een raadslidmaatschap ook in, en dat heb ik dus de laatste twaalf jaar ook gedaan."

Volten (VVD): „Toen ik startte in de raad van Sassenheim hadden wij nog kleine kinderen en daarom maakten we gebruik van kinderopvang, het basisonderwijs enzovoorts en dacht ik dat ik daarom kon bijdragen aan de beraadslagingen in de raad. In die raad zaten weinig raadsleden die vergelijkbaar gebruik maakten van dergelijke voorzieningen. Ik vind het belangrijk dat er diversiteit is in perspectieven bij besluitvorming; in leeftijd, geslacht en zo. Dat maakt dat besluiten beter worden afgewogen."

Koek (PvdA): „Om iets bij te dragen aan de gemeenschap waar mijn thuis is."

Wat hebben jullie leuk gevonden aan het raadswerk?

Keijzer: „Het leuke van het raadswerk is dat je echt iets voor mensen kunt betekenen en dat je er enorm veel van leert omdat je met van alles en nog wat in aanraking komt. Ook heb je heel veel contact met de meest uiteenlopende mensen. Feeling houden met wat er speelt en leeft in Teylingen en omgeving, is van het grootste belang."

Volten: „"Betrokkenheid bij wat er speelt in de dorpen. De verscheidenheid aan vraagstukken."

Koek: „De inhoudelijke onderwerpen die met name de laatste jaren op de agenda staan; de veranderingen in de zorg. Het zijn echte PvdA-onderwerpen en door dit echt goed aan te pakken maken we als gemeente het (positieve) verschil bij mensen in Teylingen. Daarnaast vind ik het contact met inwoners en ondernemers ook belangrijk. Er is niets zo leuk als iemand vol trots horen vertellen over zijn droom, bedrijf en/of wensen voor Teylingen."

Er waren vast ook wat minder leuke dingen rond het raadswerk?

Keijzer: "Door de grote werkdruk heb je nauwelijks tijd om daar invulling aan te geven en dat is erg jammer. De overheid legt veel bij de gemeenten neer, dat is prima, maar ze vergeten daarbij wel dat ze raadsleden zwaarder gaan belasten. En die moeten het wel hebben van hun vrije uurtjes om dit werk te doen. Raadswerk kost veel tijd als je het goed wilt doen. Gemiddeld voor mij ongeveer zestien uur per week. Dat is dan wel inclusief de contacten met inwoners en de partijachterban. Vier avonden in de week en een dagdeel in het weekend.

Het was te combineren met mijn werk, omdat ik eigen baas ben en zelf mijn tijd indeel. Ik had daarnaast de mazzel dat mijn partner veel van huis is waardoor ik in de avonduren thuis weinig verplichtingen heb en mij dus volop op het raadswerk kon storten."

Ook Volten geeft het aan: „Lastig soms de belasting in tijd."

Koek: „Wat minder leuk was: ik ben geen geduldig mens; sommige debatten duurden mij echt te lang."

Vijftien uur per week; als je dingen goed wilt doen, dan moet je er tijd in steken.

Is er in de jaren veel veranderd in het raadswerk?

Volten: „Ja, elke gemeenteraad heeft andere sfeer en gewoontes. En de laatste jaren zijn alle zaken rondom het sociaal domein complexer geworden."

Koek: „Is er in de jaren veel veranderd in het raadswerk? Ja, de inhoud is ingewikkelder geworden onder andere door de veranderingen in de zorg. Daarnaast verharden politieke opvattingen en dat werd prominent tijdens de gesprekken over de opvang van statushouders. En jij van de PvdA zorgt ervoor dat.... De rest kan iedereen zelf invullen en de toon ook. Overigens waren dat ook de tijden waarop het beste in Teylingen naar voren kwam!"

Wat weten mensen niet over het raadswerk?

Volten : "Hoe dichtbij dat eigenlijk is. Voor veel mensen lijken de afstanden groot, terwijl dat echt niet het geval is. Want raadsleden zijn heel normale mensen zijn die daarnaast ook 'gewoon' een baan hebben. Gewone mannen en vrouwen die toevallig bij politiek betrokken zijn geraakt en die je gewoon in de Albert Heijn of op het sportveld aantreft."

Koek: "De gemeente gaat over heel veel onderwerpen; van huisvesting tot afvalscheiding en van jeugdhulp (ook via de huisarts) tot de aanleg van wegen en riolering."

Moeten er er meer vrouwen in de raad?

Keijzer: „Ja, dat moeten er veel meer worden, maar dat geldt niet alleen voor vrouwen. De raad zou een afspiegeling van de bevolking moeten zijn en is dat dus niet."

Volten: „Zeker, verdeling man vrouw zou 50-50 moeten zijn. Dat geldt wat mij betreft ook voor verschillende leeftijden, ook daarvoor geldt dat verschillende generaties vertegenwoordigd zouden moeten zijn."

Koek: „Mensen in Teylingen moeten zich vertegenwoordigd voelen en dat is niet alleen bij witte mannen van middelbare leeftijd, als ik voor mezelf spreek."

Hoeveel tijd kost het raadswerk per week?

Volten: "Heel vaak wel uur of vijftien per week. Als je dingen goed wilt doen, dan moet je er tijd in steken."

Koek: "Tussen de twaalf en twintig uur per week."

En was dat te combineren met gezin en werk?

Volten: "Ja dat is blijkbaar gelukt."

Koek: "Zou je dit ook een man hebben gevraagd? ", retourneerde de PvdA-er de vraag aan de interviewer, die zich natuurlijk haastte dat te beamen.

Sommige debatten duurden mij echt te lang

Wat zien jullie als een van de grote overwinningen die je hebt behaald?

Volten: "Persoonlijk ben ik heel blij met station in Sassenheim/ Warmond en alles erom heen; het parkeerdek, de verbetering door een bewaakte fietsenstalling. Geeft de bereikbaarheid in de regio een enorme push. Ook de resultaten op gebied van sport vind ik positief bijvoorbeeld Sportpark Elsgeest gaat nu aangepakt worden en naar verwachting gaat het nieuwe complex van STV deze zomer open. STV was overigens het laatste onderwerp dat we bespraken in de raad van Sassenheim."

Keijzer: „Ik heb veel bereikt op het gebied van recreatie en toerisme, bijvoorbeeld de afbraak van die enorm lelijke snacktent op Tengnagel, het tegenhouden bij de provincie van een betonde vaargeul op De Kaag, het terugbrengen naar de oorspronkelijke vaarroute van de Zijlboot van James Taghavi en noem maar op. Daarnaast heb ik een grote invloed gehad op de recreatievisie, ik heb de ideeën van een heleboel organisaties gebundeld en daarmee een enorme input geleverd. Ook stond de regio hoog op mijn lijst; ik heb voor elkaar gekregen dat alle raadsleden en wethouders vanuit de streek regelmatig bij elkaar komen om zo mogelijk met één stem naar buiten te komen over duin- en bollenstreekzaken binnen Holland-Rijnland. En dat is belangrijk, samen sta je sterk. De fractie als totaliteit heeft het meest bereikt op het gebied van duurzaamheid, er ligt nu een programma van vijftig actiepunten die stuk voor stuk worden uitgevoerd. Daarnaast heeft D66 gezorgd voor een vlekkeloze implementatie van zorgtaken, die door de overheid naar de gemeenten werden overgeheveld. Onze wethouder deed dat allemaal heel stilletjes en wij stuurden met initiatieven bij. Maar het was een enorme klus die we goed voor elkaar hebben gekregen. "

Koek: „De verduurzaming van sociale huurwoningen. Door zonne-energie op te wekken, kunnen we de huurprijzen verlagen en lokale ondernemers de kans geven ervaring op te doen met deze ontwikkelingen waardoor hun concurrentiepositie in de regio versterkt. Daarnaast komt Teylingen duurzaam in 2030 rechtstreeks uit ons verkiezingsprogramma uit 2014 en dat is raadsbreed overgenomen. En het geld en aandacht om echt maatwerk te kunnen leveren door de professionals; onder andere door geld beschikbaar te stellen, zonder regels om te doen wat nodig is. Dit was in 2015, In totaal was 100.000, en het is nog niet op. Professionals gaan hier dus heel zorgvuldig mee om!"

Wat was de grootste frustratie over wat niet lukte?

Volten: "Samenwerking in de regio blijft een moeizaam verhaal. Eerst zijn we lang bezig geweest met samenwerken in de Bollen 5. Daarnaast had ik gehoopt nu al duidelijke voordelen van HLT te zien en eigenlijk is dat nog niet zo zichtbaar of merkbaar."

Koek: "Daar hoef ik niet lang over na te denken; dat is het ondernemersfonds. Ik vind het nog steeds zonde dat dat is gestopt. Ik erger me nu dan ook mateloos aan de initiatieven van CDA; krokodillentranen over het belang van de citymanager, en VVD en Trilokaal om met de ondernemers in gesprek te gaan. In mijn optiek hebben zij zich laten leiden door een kleine, krachtige groep en daarmee kansen voor alle ondernemers hebben afgenomen. De PvdA heeft hier altijd een helder standpunt in gehad en dat hebben we nog steeds. Sommige vraagstukken zijn te groot om alleen als overheid of bedrijfsleven aan te pakken. Het helpt om samen budget te hebben om innovatie te ondersteunen samen met maatschappelijke organisaties als onderwijs en onze verenigingen. Ik kan me er nog kwaad om maken!"

Keijzer: "Mijn grootste frustratie is de traagheid van processen. Je vindt als raad dat er iets moet gebeuren en dan duurt het nog jaren en jaren voordat er echt iets gebeurt. Als ik naar onderwerpen kijk, is mijn grootste frustratie de manier waarop de raad het tuincentrum naar de prullenbak verwees. Dat gebeurde op basis van een visie en concurrentieoverwegingen in plaats van op basis van het bestemmingsplan: een politieke doodzonde. Daarnaast het noodgedwongen afschieten van het ondernemersfonds: wat een blamage voor zowel de ondernemers als de politiek en wat jammer voor het dorp Warmond waar het ondernemersfonds wél succesvol was."

Straks bepaal ik mijn eigen agenda

Hebben jullie drie elkaar eens goed dwars en in de wielen gezeten?

Volten: "Op verschillende onderwerpen, de laatste jaren regelmatig over sturing en geld in het sociaal domein. Maar ook afval is zo'n onderwerp waarbij voor de VVD gebruiksvriendelijkheid van het systeem van belang is en dat dit net zo belangrijk is als duurzaamheidsdoelstellingen."

Koek: "Het ondernemersfonds bijvoorbeeld, maar ook op het vlak van duurzaamheid hebben we in de raad veel discussie gehad. Zonder PvdA had D66 niets van hun ambities waar kunnen maken."

Wat gaan jullie doen in de vrije tijd?

Keijzer: „Die is allang weer bezet. Ik ga weer gewoon 'meer eigen baas zijn' en andere vrijwilligersklussen doen. Maar straks bepaal ik wel zelf mijn agenda en wordt ik niet meer geleefd door de raadsagenda. Dat wilde ik graag omdat ik inmiddels 65 ben. Ik doe veel, maar ik bepaal voortaan zelf wanneer en hoe, snap je."

Volten: „ Ik heb nog geen idee, maar ik ben wel alvast meer gaan werken en verder ga ik het wel zien."

Koek: "Ik weet niet of er veel tijd vrijkomt. Ik heb een drukke baan en zit in twee Raden van Toezicht op het gebied van onderwijs. Ik kan niet zo goed stilzitten."