Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

'Het is eigenlijk allemaal vanzelf gegaan'

Sassenheim n Het is slechts heel weinigen gegeven om de magische leeftijdsgrens van honderd jaar te mogen bereiken. Voor Marie Meijer-de Jong was deze mijlpaal echter wel weggelegd. Nog volledig bij de tijd weet zij heel veel herinneringen uit haar lange leven op te halen. In woonzorgcentrum de Bernardus' is zij het stralend middelpunt te midden van een aantal van haar kinderen.

Door Piet van Kampen

Op 16 maart 1918 werd Marie geboren in Roelofarendsveen. Daar trouwde ze in 1947 met Adolf Meijer, een plaatselijke bakker. Het echtpaar werd gezegend met zeven kinderen: drie zonen en vier dochters. De familie werd uitgebreid met nazaten, achttien kleinkinderen en tweeëntwintig achterkleinkinderen. Echtgenoot Adolf verruilde de bakkerij voor een baan bij Sikkens en het paar verhuisde in 1962 naar Voorhout. Helaas overleed Marie's steun en toeverlaat op 72-jarige leeftijd. Ze bleef echter tot september van het vorig jaar geheel zelfstandig wonen, voordat ze in de Bernardus introk. "Het was even wennen maar ik woon hier naar mijn zin. Af en toe wat kleuren, een praatje maken en koffie drinken dan is het wel gezellig," zegt de eeuweling vlotjes.

De grote slag

Marie geniet van de aanwezigheid van een aantal kinderen. Op deze vrijdagmiddag is het nog maar een voorproefje. "De grote slag gaan wij zondag maken, want dan komt de hele familie en alle kinderen en kleinkinderen. Dat gaan we in de Willemshoeve in Voorhout vieren want een hotel is te klein," glimlacht zij ondeugend. "Het kost wel een paar centen maar ik kan het geld toch niet allemaal zelf opeten," gooit zij er nog eens dunnetjes over heen. Zo, dat kwam er spontaan uit. Hilariteit alom natuurlijk. Even serieus terug in de tijd. Marie was de huismoeder die het gezin opvoedde en graag handwerkte en knutselde. Eigen gebreide kerstballen. "Die konden tenminste nooit breken," verduidelijkt ze. Ze denkt ook terug Rijnreisjes en op 80-jarige leeftijd stapte zij voor het eerst in het vliegtuig naar Thailand waar haar zoon Albert samen met zijn Thaise echtgenote woont. "Het eten in Thailand is erg lekker. Thuis heb ik het ook wel eens geprobeerd klaar te maken maar dan is het lang niet zo lekker. Trouwens, ik hou ook wel van Chinees," spreekt ze haar culinaire voorkeuren uit.

Geheim

Mevrouw Meijer kreeg op vrijdag ook nog bezoek van burgemeester Carla Breuer (foto), die een mooi boeket meebracht.

Een geheim om honderd te mogen worden kent de jarige niet. "Ik heb er eigenlijk niet zo over nagedacht en vraag het me af. Het ging eigenlijk allemaal vanzelf," is haar overweging. Op naar de 101? De nog behoorlijk kwieke vrouw lacht. "Als het mij gegeven is, vind ik het prima."


Kinderen joyrijden in moeders auto

Warmond n Twee jongens van 13 en 14 jaar oud zijn zaterdag 17 maart aangehouden door de politie. De tieners hadden de auto van een van de moeders uit Warmond meegenomen en waren daarmee gaan rijden. De politie heeft ze in Valkenburg aangehouden. De jongens zijn in eerste instantie vastgezet in de cel.De politie onderzoekt wat de beweegredenen van de jongens zijn om te gaan joyriden.