Afbeelding
Foto: pr./Marnix

Eerste steen voor Gastenhuis Warmond

Warmond n Wethouders Bas Brekelmans en Arno van Kempen hebben vorige week woensdag de de transformatie van St. Liduina tot Het Gastenhuis Warmond officieel ingeluid.

Wethouder Arno van Kempen sprak alle genodigden toe. Hij vertelde over een man die hem in de supermarkt aansprak. "'Kan ik hier nog wonen als ik oud word?' vroeg de man mij. Dat moment is me altijd bijgebleven." Bij meer Warmonders leeft deze vraag. Zij hebben het gevoel dat er op dit moment geen plek meer is om in hun eigen dorp veilig oud te worden. De gemeente heeft zich dan ook hard gemaakt voor de herbestemming van St. Liduina tot Het Gastenhuis. Het pand zal de mooie symmetrische vorm weer terugkrijgen en naar verwachting rond de jaarwisseling worden opgeleverd.

Dementie

Het Gastenhuis biedt een kleinschalig thuis aan mensen met dementie die niet langer zelfstandig kunnen wonen.

In St.Liduina worden twee vestigingen gerealiseerd, met respectievelijk 18 en 20 appartementen. In totaal zijn daarvan vier geschikt voor bewoning door echtparen. Het eerste Gastenhuis werd eind 2016 geopend in Dordrecht. In juli wordt naar verwachting de vijfde vestiging geopend. Eind dit jaar is Warmond aan de beurt. In december 2019 staat de teller naar verwachting op twaalf vestigingen. Op dit moment zijn er in totaal 25 locaties, al dan niet achter de schermen, in ontwikkeling.

Sociƫteit

Naast de bewoners van de appartementen, zijn ook mensen die nog thuis wonen van harte welkom in de sociƫteit. Zorg aan huis zal worden opgestart indien daar in de omgeving behoefte aan is. In de zorg wordt nauw samengewerkt met mantelzorgers, de bestaande sociale netwerken van de gasten en met de lokale middenstand.

Inwonend zorgechtpaar

Elk Gastenhuis wordt geleid door een inwonend zorg(echt)paar dat zelf ook sociale verankering zoekt in de wijk en gemeente. In Warmond zijn dit Peter Hulsen en Petra Luttekes. Zij zullen er voor zorgen dat het Gastenhuis echt deel gaat uitmaken van de wijk, en hun gasten een rol kunnen blijven spelen in de maatschappij. Op deze wijze kunnen zij hun gasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven bieden.

Peter Hulsen en Petra Luttekes (rechts op de foto) legden samen met wethouder Brekelmans symbolisch de eerste steen. Links staan initiatiefnemers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad. | Foto: pr./ Marnix Schmidt