Leerlinge Femke Merks en wethouder Kees van Velzen verrichten de officiële opening. | Foto: Piet van Kampen
Leerlinge Femke Merks en wethouder Kees van Velzen verrichten de officiële opening. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Jarig Rijnlands Lyceum viert resultaat na metamorfose

Sassenheim n Vijfenveertig jaar geleden was de onlangs overleden Henk Hietbrink de grondlegger van het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Vorige week woensdag was het dubbel feest op de school die het predicaat ´Excellente school´ heeft verworven. Het 45-jarig jubileum werd gekoppeld aan het gereed komen van een ingrijpende renovatie.

Door Piet van Kampen

Een terecht trotste rector Annechien Verkade heette een groot aantal aanwezig hartelijk welkom. Onder hen ex-collega´s, oud-leerlingen, aannemers, collega´s uit het basisonderwijs en alle overige betrokkenen bij de school. Zij refereerde aan de oprichter Hietbrink en schetste de veranderingen in het onderwijs, de intensiteit van de verbouwing die in de kerstvakantie van 2016 begon en in de tussentijdse vakanties tot nu is gerealiseerd. "Ik ben ook de gemeente zeer erkentelijk, die haar steentje heeft bijgedragen," richtte zij lovende woorden aan wethouder Kees van Velzen die na de diverse toespraken samen met studente Femke Merks de officiële opening verrichtte.

Cultuur

"Mensen en leerlingen zijn verbonden met de school en de cultuur van de organisatie", sprak bestuurder Maarten Knoest. "Een superschool volgens Elsevier" (voor het vwo, red.). Ook was Knoest de gemeente dankbaar. "Het getuigt van een goede visie."

Metamorfose

Conrector Ilse Tacken, projectleider van de renovatie, blikte met voldoening terug op het proces en de grote veranderingen, ingegeven vanuit de visie op het onderwijs. Meer praktijkgericht, meer verschillende groepjes, meer leerpleinen, laptops door het hele gebouw, leerplekjes in de gangen. "Het was a hell of a job. Een efficiëntere indeling, heldere maar ook warme en vrolijke kleuren en meer daglicht. Een goede klimaatbeheersing, clustering, maatwerk in meubilair," zo somde zij een aantal pluspunten op.

"Het was voor mij een metamorfose toen ik hier binnen kwam," was wethouder Van Velzen positief verrast. "Teylingen is met recht trots op deze school."