Een glasobject van Fons Uytdehaag. | Foto: pr.
Een glasobject van Fons Uytdehaag. | Foto: pr. Foto: pr.

Glasobjecten van viroloog in Het Oude Raadhuis

Warmond n Annelies Landsman en Fons Uytdehaag exposeren vanaf woensdag 21 maart tot en met zondag 22 april in Het Oude Raadhuis van Warmond. De opening van hun tentoonstelling is op zaterdag 24 maart om 15.00 uur.

Sinds haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1999-2004) exposeert Annelies Landsman een aantal keren per jaar. Vanaf 2006 is zij kunstenaar lid van Pulchri Studio in Den Haag. Haar schilderijen kenmerken zich door een bevreemdende realistische beeldtaal, kenmerkend hierin zijn architectonische vormen, emotionele leegte en soms een gevoel van dreiging. Ze exposeert een deel van haar, nog niet voltooide, nieuwe serie 'Op reis van het donker naar het licht' en een aantal werken uit vroegere series

Na zijn pensionering eind 2011 begon viroloog Fons Uytdehaag (1946) met het maken van glasobjecten. Hij is een autodidact die de ambachtelijke kennis vergaarde en nog steeds verkrijgt via workshops en het volgen van stages. De 'scheppende kracht van de natuur' vormt de bron van zijn inspiratie. Door het gebruik van metaalstructuren probeert hij de beweging van het hete glas te sturen –het is als het ware een dialoog tussen glas en metaal- terwijl de kleuren die hij toevoegt deze beweging en de uiteindelijke vormen accentueren en de emotie vertalen. Zijn huidige werken zijn kleurige organische objecten waarvan hij hoopt dat de toeschouwer er de ziel in herkent, die hij probeerde erin te leggen.

Het Oude Raadhuis (Dorpsstraat 26) is op woensdag, donderdag en vrijdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Vogels in De Pomp

Warmond n Het thema 'Vogels' staat vanaf donderdag 22 maart centraal in Galerie de Pomp. Met acht deelnemers in de galerie en nog eens drie in de tuin is het een grote expositie. De officiele opening is op zondag 25 maart om 16.30 uur door schrijver Dick de Vos, van de Partij voor de Dieren in Leiden.

Roelof Janssens exposeert foto's in Galerie de Pomp. Hij is op latere leeftijd gaan fotograferen. Janssens is sinds zijn kinderjaren geïnteresseerd in de natuur en het spreekt dan ook vanzelf dat hij daar zijn inspiratie in vindt. Behalve in Nederland fotografeert hij regelmatig in andere landen, met name in West-Europa, het nabije Oosten en zuidelijk Afrika. Opnamen van Janssens zijn gepubliceerd in enkele tijdschriften en boeken. Hij heeft een grote belangstelling voor planten en paddenstoelen maar dieren mijdt hij niet. Het bewijs hiervan kan worden gevonden in de genoemde tentoonstelling waar alleen afbeeldingen van in Nederland voorkomende vogels worden getoond.

Andere exposanten zijn Sander ten Napel (olieverf), Willem Souverijn (olieverf), Annemarie Brongers (acryl), Anne-Margot van Eijck (mozaïek), Bea Knijf (edelsmid), Déborah de Jong (keramiek), Letty Vreeken (hout/keramiek), Ineke Schippers-de Smit (keramiek), Nettie Rumping (keramiek) en Helga Knoll (keramiek). De expositie is te zien tot 25 april.

De expositie in De Pomp (Dorpsstraat 38) is gratis te bezoeken op woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag vanaf 11.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.