Eerste keer afzwemmen volgens de nieuwe eisen

Sassenheim n De eerste kinderen staan op woensdag 21 maart in sport- en recreatiecomplex Wasbeek in de startblokken om hun zwemdiploma binnen te halen die aan de nieuwe NRZ-exameneisen voldoet. De nieuwe eisen zijn per 1 januari 2018 geïntroduceerd.

Het streven van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) is dat Nederland helemaal zwemveilig wordt op zo'n hoog mogelijk niveau. Om de vijf tot tien jaar wordt dan ook door deskundigen gekeken of er verbeteringen aan de exameneisen voor zwemdiploma's kunnen worden doorgevoerd om de kwaliteit van het zwemonderwijs te handhaven. Sinds dit jaar zijn nieuwe exameneisen opgesteld voor de Zwemdiploma's A, B en C.

Tegen verdrinking

Kinderen gaan met de nieuwe exameneisen niet ineens hele andere dingen leren. Wel ligt de nadruk op de zelfredzaamheid van de kinderen, een soort overleven in het water. Kinderen moeten laten zien dat zij zich bijvoorbeeld na een achterwaartse val in het water, kunnen oriënteren in het water en zo snel mogelijk met kleding aan zelfstandig naar de kant kunnen zwemmen. Bij nieuwe eisen hoort ook een nieuw uiterlijk. De nieuwe zwemdiploma's zijn dan ook in een nieuw jasje gestoken en zien er dus iets anders uit dan in de voorgaande jaren.