De winnende rijders van de WIJC met trainers en mevrouw Kwik (l), die de prijs uitreikt. | Foto: pr./Sjoerd Greefhorst
De winnende rijders van de WIJC met trainers en mevrouw Kwik (l), die de prijs uitreikt. | Foto: pr./Sjoerd Greefhorst Foto: Sjoerd Greefhorst

Jeugd WIJC wint Andries Kwikbokaal

Warmond n De veertigste editie van de Andries Kwikbokaal is gewonnen door de jeugd van de Warmondse IJsclub. Ze rekenden in een spannende strijd af met concurrent VIJK.

In de schaatshal in Leiden werd op vrijdag 16 maart de wedstrijd verleden. De Andries Kwikbokaal is ingesteld na het plotseling overleden van Andries Kwik eind jaren '70. Kwik is heel belangrijk geweest voor het jeugdschaatsen in de regio.


De schaatsverenigingen mogen maximaal twee leden per leeftijdscategorie afvaardigen en de winnaar krijgt dertien punten voor de vereniging, de laatste een punt. Als twee rijders van dezelfde vereniging in dezelfde categorie rijden, dan krijgt de beste schaatser de punten voor de club. De categorieën voor de jongens en meisjes apart zijn Welpen, Mini's, Benjamins, Pupillen en Junioren C. Om de Andries Kwikbokaal te kunnen winnen, moet een ijsclub in elke leeftijdscategorie meedoen.

De laatste jaren waren de Warmondse IJsclub (WIJC) en Vereniging IJssport Koudekerk (VIJK) daarbij aan elkaar gewaagd: in 2017 eindigden beide verenigingen gelijk en deelden zij de bokaal. In 2016 won VIJK en werd de WIJC tweede, in 2015 was dat andersom en stond de WIJC bovenaan.

Bij de welpen en mini's reden dit keer Stephanie Koot en Mara Vergeer met persoonlijke records en naar plaats vier en vijf, maar werd Nora de Graaf van VIJK tweede. Bij de jongens reed Kyenno Fredrikze ook een pr, maar werd daarmee zesde achter twee jongens van de Rijnstreek, twee van VIJK en Thibaut Vos van STS-KGM, die vierdewerd. Bij de meisjes mini's moest Lotte Witlox maar haar goede PR genoegen nemen met vier punten. Stan de Graaf (VIJK) werd bij de jongens mini eerste en won dertien punten. Joep Mol haalde vijf punten voor de WIJC binnen. Rens Velzel viel en behaalde geen punten.

WIJC stond dus op behoorlijke achterstand, maar het tij keerde in de categorie Benjamins: Iris en Josien Greefhorst reden naar de eerste en tweede plaats en wonnen dertien punten voor de Warmondse club. Renske Kranenburg van STS-KGM werd derde (twaalf punten) en door een val kreeg VIJK slechts zeven punten. Bij de jongens Benjamins waren de eerste twee plaatsen voor Alkemade en haalde Stijn Vergeer met zijn vierde plaats elf punten voor de WIJC binnen. De beste rijder van VIJK kreeg zeven punten.

De Warmonders liepen al aardig in en Patricia Koot pakte bij de pupillen dertien punten met de snelste tijd over twee ronden. Iris Rijnsburger (WIJC) reed een fantastisch pr.. Linda van Driel (VIJK) pakte tien punten voor Koudekerk. Bij de jongens pupillen zijn Rens Vergeer (WIJC) en Tygo Kompier (VIJK) het hele jaar al aardig aan elkaar gewaagd en vorig jaar reden ze tijdens de Andries Kwik wedstrijd dezelfde tijd. Vergeer reed naar een prima persoonlijk record en won de dertien punten. Thijs van Bostelen en Tygo Kompier werden tweede en derde.

Avery Heemskerk (jun C, WIJC) reed met een mooi pr. acht punten voor Warmond binnen, terwijl Jessica Ebbink voor Koudekerk vijf punten kreeg. De WIJC had weer wat punten in het klassement ingelopen. Okke Mouwen maakte de klapper, hij won 13 punten bij de jongens junioren C voor Woubrugge, Rijnstreek, Alkemade, Zoeterwoude en Koudekerk (acht punten).

In de einduitslag van deze veertigste wedstrijd om de Andries Kwikbokaal waren er slechts drie punten verschil tussen goud en zilver: 100 voor de Warmondse IJsclub en 97 voor Koudekerk. Op de derde plaats eindigde Alkemade. | Foto: pr./Sjoerd Greefhorst


Lustrum Voor en Door ouder feest

Sassenheim n Extra geld ophalen voor het jeugdvoetbal bij Ter Leede, dat doen de ouders ook zelf. Op zaterdag 14 april is de lustrumeditie van het Voor en Door ouder feest bij de voetbalvereniging, georganiseerd door de ouders. De opbrengst gaat naar de voetbaljeugd.

"Zes jaar geleden stonden we met een aantal ouders langs de lijn te kijken naar onze kinderen. We zagen het E1 selectieteam in mooie trainingspakken voorbij komen en vroegen ons hardop af waarom er geen trainingspakken waren voor de andere E teams. Tja, een kwestie van geld, maar hoe leuk zou het zijn…," vertelt Antoinette de Jong, een van de organisatoren. "Zo ontstond het idee om 'iets' te bedenken om extra geld te genereren voor de jeugd. Ter Leede is al heel actief als het gaat om geld inzamelen om extra dingen te kunnen doen: een tulpenactie, veilingen en oliebollenverkoop. We dachten na over iets waar we zelf ook plezier aan zouden beleven. Zo ontstond het idee een feest te organiseren voor en door ouders."

Extraatje voor de jeugd

Samen met Mariska Blankespoor, Riny Blankespoor, Leonie Romijn, Marcel Praamstra organiseerde De Jong in het voorjaar van 2013 het eerste feest. Coverband All Stars zorgde voor de muziek, de bar deed goede zaken. "Die avond leverde een mooi extraatje op voor de jeugd. Het geld wordt elk jaar goed besteed. Dat varieert van de aanschaf van nieuwe ballen, tot het organiseren van een bivak waarbij overnacht wordt in een tentje op de club. Het is helaas nog niet gelukt om Ter Leede trainingspakken voor alle jeugdspelers te realiseren."

Na het succes van de eerste editie, volgden ook feesten in 2014, 2015 en 2016. Vorig jaar was het even stil, maar dit jaar komt de lustrumeditie er alsnog. Op zaterdag 14 april is van 21.00 tot 2.00 uur The Big Party in Sassenheim. Na ontvangst met een glaasje prosecco staat de sfeervol aangeklede kantine van Ter Leede ter beschikking om te praten, andere ouders te ontmoeten of te dansen op jaren '80 en '90 muziek, Hollandse Hits en top 40 muziek. "Het is voor ons daarna een mooi moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie ouders. Onze kinderen zijn inmiddels vijftien jaar, dus het is tijd voor een nieuwe generatie. Maar natuurlijk hopen we dit keer op de hoogste opkomt in vijf jaar!"

Kaarten zijn te koop voor 12,50 euro via het mailadres van de organisatie: infovoorendoor@gmail.com of bij de leden van het organiserend comité.