Ester Naomi Perquin links en Bart Siemerink rechts bij de opening van Keukenhof. | Foto: AihV
Ester Naomi Perquin links en Bart Siemerink rechts bij de opening van Keukenhof. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

Nieuw seizoen in teken van de romantiek

LISSE n "De eerste tekenen van de lente tonen zich en op Keukenhof staan de eerste tulpen in bloei. En hoewel het nu nog koud is, gaat de lente nu van start." Keukenhof-directeur Bart Siemerink liet er vorige week dinsdag bij de officiële opening geen twijfel over bestaan dat het zoals steeds allemaal goed zal komen en in no time Keukenhof weer één grote bloemenzee zal zijn.

Door Arie in 't Veld

Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands, begeleidde de aanwezigen de lente in en opende het 69ste Keukenhofseizoen. "Op een manier die helemaal past in ons thema: Romantiek in Bloemen. Het is een grote eer dat de Dichter des Vaderlands dit speciaal voor ons wil doen", zei Siemerink. "Als Keukenhof de lente opent, dan doen wij dat, samen met u allen, graag op een bijzondere wijze. Wij hebben zin in de lente. Ieder jaar is anders. Maakt u zich geen zorgen: het gaat goed met onze tulpen, en de eerste laten gelukkig hun kleuren al zien. Nu het warmer wordt 'brullen'' de bollen de grond uit."

Meer bollen geplant

Keukenhof heeft dit keer bloei van begin tot het einde van het seizoen, want er is in lagen geplant waardoor er nieuwe bloei komt als de bloei erboven achter de rug is. Siemerink zei dat mede door het planten in lagen er nu ook ongeveer 25 procent meer bollen de grond in zijn gegaan dan in voorgaande jaren. "De afgelopen jaren hebben we een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. We hebben het park mooier gemaakt, met meer bloei. Van de eerste tot de allerlaatste dag. We hebben fors geïnvesteerd in betere faciliteiten in ons park. We hebben als gevolg van al deze verbeteringen in vijf jaar tijd een groei doorgemaakt van 800.000 naar 1,4 miljoen bezoekers. Uit meer dan 100 landen."

Bollenstreek bereikbaar houden

Kijkend naar de logistiek zei Siemerink onder andere dat getracht wordt de Bollenstreek goed bereikbaar houden. "Ook de samenwerking met openbaar vervoerder Arriva is van belang: bijna 20 procent van ons bezoek komt met het openbaar vervoer. De vaste diensten vanaf Schiphol, Leiden en Haarlem - die aansluiten op de NS-stations – zorgen voor minder mensen met eigen vervoer. De Combitickets die we samen met Arriva en ook met de NS hebben ontwikkeld, zijn daarin een belangrijk instrument. Een nieuw seizoen is gestart. Keukenhof is er klaar voor."