Loopgroep Oegstgeest rende in 13 minuut 55 seconden het rondje rondom de grote plas | Foto: pr.
Loopgroep Oegstgeest rende in 13 minuut 55 seconden het rondje rondom de grote plas | Foto: pr. Foto:

Klinkenbergerplas klaar voor natuur en recreatie

Regio n Meer natuur en meer mogelijkheden voor recreatie. Dat waren de belangrijkste doelen voor de herinrichting van recreatiegebied de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Op donderdag 22 maart werd dit gebied na tweeënhalf jaar plannen en werken feestelijk geopend door gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Han Weber, Cees den Ouden (bestuurder Holland Rijnland) en Oegstgeester wethouder Jos Roeffen.

Eind 2014 nam de gemeente Oegstgeest recreatiegebied de Klinkenbergerplas over van de provincie Zuid-Holland. In 2015 startte de gemeente een uitgebreid participatieproces met huidige en toekomstige gebruikers van binnen en buiten het dorp, zoals betrokken omwonenden, natuurliefhebbers, sporters, wandelaars en hondenbezitters. Ook inwoners uit Teylingen maken veelvuldig gebruik van het recreatiegebied.

Nadat de heren het nieuwe informatiepaneel onthuld hadden, gaf wethouder Roeffen het startschot voor de lopers van de Loopgroep Oegstgeest. Gidsen van het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest gaven een toelichting op het planten- en dierenleven dat in en rondom de plassen zal ontstaan.

Hondenstranden

Rondom de grote plas vinden bezoekers onder meer de natuurspeeltuin, de zwemstranden, hondenstranden en het uitkijkpunt. Bij de kleine plas is juist ruimte voor natuurontwikkeling, zoals de oeverzwaluwkast en het sponsorbos.

Helemaal klaar zijn de werkzaamheden nog niet, dankzij het koude en natte weer van de afgelopen maanden. De komende twee weken worden vlechtheggen aangeplant en worden enkele delen van de paden bijgewerkt. Als het wat warmer en droger wordt, kan ook het gras ingezaaid worden. Als dat gras eenmaal voldoende gegroeid is, zullen de speeltoestellen in de natuurspeeltuin geplaatst worden. De nieuwe en complete speeltuin zal dan in mei/juni klaar zijn.

De herinrichting is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland, gemeente Leiden, stichting Trees for All en het Nationaal Bossenfonds.