Annelies Veltman leest voor aan Youns Alwadi. Ook zijn familie is blij met de VoorleesExpress. | Foto: pr./Arie Kievit
Annelies Veltman leest voor aan Youns Alwadi. Ook zijn familie is blij met de VoorleesExpress. | Foto: pr./Arie Kievit Foto: pr.

Annelies brengt voorleesplezier in huis

n VoorleesExpress zoekt nieuwe voorleesvrijwilligers

Teylingen n "Wat is dit voor een meneer?" Annelies Veltman wijst op een tekening. "Een boer", antwoordt de 5-jarige Youns zonder aarzelen. Het Syrische jongetje woont sinds twee jaar met zijn familie in Teylingen. Op school sprak hij bijna niet. Maar dankzij de inzet van Annelies is hij met sprongen vooruitgegaan.

Annelies Veltman is een van de vrijwilligers van de VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek. De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van twee tot en met acht jaar die moeite hebben met taal. Zoals Youns Alwadi. Het jongetje ontvluchtte met zijn familie de oorlog in Syrië en kwam na allerlei omzwervingen in Sassenheim terecht. Zijn juf heeft hem aangemeld voor de VoorleesExpress, omdat hij in de klas zijn mond bijna niet opendeed. Inmiddels gaat het stukken beter.

Nijntje

"Waarom heet Nijntje Nijntje?" "Omdat het een konijn is". "En wat doet Nijntje hier?" "Ze schaatst." "Heb jij ook al een keer geschaatst?" Annelies en Youns praten honderduit terwijl ze Youns' favoriete spel spelen. Youns vindt het meestal leuk als Annelies langskomt "maar soms ben ik ook moe of boos of wil ik liever buitenspelen." Annelies begrijpt dat wel. "Geen enkel kind van vijf jaar kan een uur lang stilzitten. Daarom lezen we niet alleen boeken, maar doen we ook heel veel spelletjes. Van 'ik zie ik zie wat jij niet ziet' tot domino. En we trekken vaak gekke bekken. Dan liggen we helemaal in een deuk."

Hele gezin doet mee

Als het even kan, doet ook de rest van het gezin mee. Zo breiden ze hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Bovendien ontdekken ze hoe leuk boeken zijn. Vader Mohammad: "Lezen is zo belangrijk. En Nederlands praten. We doen allemaal erg ons best om de taal onder de knie te krijgen." Dat lukt behoorlijk goed. Zowel Mohammad als zijn vrouw Oblah zijn inmiddels aan het werk, de oudste kinderen Duha en Omran beginnen na de schakelklas aan een opleiding en de jongsten doen het goed op de basisschool. "Mijn advies", zegt Oblah: "Doe mee met de VoorleesExpress".

Familie geworden

Annelies is twintig weken lang één keer per week bij de familie Alwadi thuis langs geweest. "Ik kan het echt iedereen aanraden om vrijwilliger te worden bij de VoorleesExpress. Je breidt je horizon uit doordat je een andere wereld binnenstapt en het is fijn dat je echt iets kunt betekenen voor mensen. De Alwadi's en ik zijn een beetje familie geworden. Het zijn zulke lieve mensen. Daarom blijven we contact houden, ook al zit mijn tijd als voorlezer in dit gezin erop. Ik ga nu aan de slag met een Pools jongetje." Gelukkig heeft grote zus Duha haar taken overgenomen. "Ik vind het leuk om Youns en mijn tienjarige broertje Omar voor te lezen. En hoewel ze vaak liever op de tablet spelen, zie ik erop toe dat ze elke avond voor het slapen gaan een boek lezen."

Ook meedoen met de VoorleesExpress?

Vind jij het net als Annelies leuk om kinderen voor te lezen en taalspelletjes met hen te doen? Of heb je liever een coördinerende rol? Meld je dan aan als vrijwilliger op onze site: www.bibliotheekbollenstreek.nl/voorleesexpressvrijwilliger.

Projectleider VoorleesExpress Elvira Vis neemt daarna zo snel mogelijk contact op.


Opnieuw Vrijetijdsfestival voor en door verenigingen en stichtingen

Teylingen n Het Vrijetijdsfestival is een evenement waar verenigingen en stichtingen uit Teylingen zich kunnen presenteren. Op zaterdag 16 juni is de volgende editie. Aanmelden kan tot zaterdag 31 maart.

Het Vrijetijdsfestival wordt georganiseerd door Welzijn Teylingen, in opdracht van de gemeente.

Park Rusthoff staat op 16 juni van 11.00 tot 16.00 uur in het teken van het verenigingsleven binnen Teylingen. Hier een vereniging of stichting laten zien wat ze doen.

Sportplein

Deelname aan deze dag is geheel gratis. Van de deelnemers zelf wordt alleen verwacht dat ze op een aansprekende manier de vereniging onder de aandacht brengt. Welzijn Teylingen zorgt verder voor publiciteit en een kraam.

Bij voldoende deelname wordt er, net als vorig jaar, een sportplein ingericht waar demonstraties en wedstrijdjes georganiseerd kunnen worden.

Aanmelden voor zaterdag

Aanmelden voor het festival kan tot zaterdag 31 maart via de website van Welzijn Teylingen. www.welzijnteylingen.nl onder het kopje Vrijwilligerswerk, Vrijetijdsfestival.

Voor meer informatie, neem contact op met: Marian Kofoed, adviseur Vrijwillige Inzet bij Welzijn Teylingen telefoon: 0252-231805 of per e-mail m.kofoed@welzijnteylingen.nl.