Enkele leden van team Prinsenhof buigen zich over de opdrachten van Sassem Kwizzt. | Foto: Esther Luijk
Enkele leden van team Prinsenhof buigen zich over de opdrachten van Sassem Kwizzt. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Decolletés en doe-opdrachten tijdens eerste Sassem Kwizzt

Sassenheim n Een soort pubquiz, maar dan thuis. Gewapend met pen, papier en diverse laptops gingen 81 teams vrijdagavond de strijd met elkaar aan tijdens Sassem Kwizzt.

Door Esther Luijk

De quiz bestaat uit kennisvragen, doe-opdrachten en zelfs een geheime opdracht. Aan het begin van de avond wordt het kwizzboek met de vragen opgehaald bij de organisatie, en aan het einde van de avond levert het team deze zo goed mogelijk ingevuld weer in. Het werd een avond vol hilarische opdrachten, bijzondere vragen en bijna onoplosbare puzzels. Tijdens de feestelijke slotavond, 14 april, wordt het winnende team bekend gemaakt.

Waar draag je geen geel?

Team Prinsenhof vertoefde vrijdagavond in de tandartspraktijk van een van de teamleden, Jeroen Kruik. Een prima plek voor de negentien teamleden om de ruim honderd pagina's aan vragen van het Kwizzboek te beantwoorden, vanwege de overvloed aan computers en laptops. En die waren hard nodig, bleek al gauw. Want wie in 2017 de eerste paal voor het nieuwe clubgebouw van de tennisvereniging sloeg, weet je je wellicht nog wel te herinneren, maar wat was vroeger de functie van het pand waar nu Melman Herenmode in zit, en in welk land is het verboden de kleur geel te dragen? Ondertussen wordt een teamlid aangewezen voor de geheime opdracht. Aangekomen bij basisschool de Overplaats wordt plaatsgenomen in de schoolbanken. De Cito-toets uit 2013 moet gemaakt worden.

Gemene deler

De andere teamleden puzzelen ondertussen flink door. Aan de tafel in het midden van de praktijk klinkt een hoop gezucht en gesteun. Het blijkt van Frank te komen, het teamlid dat zich heeft toegelegd op de categorie 'reis om de wereld'. Hij breekt zijn brein over de puzzel 'gemene deler', waarbij groepjes van drie woorden die allemaal iets met elkaar gemeen hebben samengesteld moeten worden uit een veld van twaalf. De gemene deler moet Frank opschrijven, en dat is lastiger dan het lijkt. Heel erg naar z'n zin lijkt ie het nog niet te hebben. "Ik vind het goed zo", zegt hij uiteindelijk. "Ik heb een paar termen over, maar het zal wel kloppen, toch?"

Schrikken van de zoekgeschiedenis

Vanuit een zijkamer van de praktijk trekt een hoop gegiechel de aandacht. Deelnemers Marjolein en Joanneke zijn plaatjes van decolletés aan het googlen en hebben de grootste pret. "We werken beiden in de zorg, dus ons leek de categorie 'niets om het lijf' wel toepasselijk", lacht Marjolein. "Maar het is heeeeel ander dan ik dacht, het blijkt dat de categorie vrij letterlijk genomen moet worden!". In het opdrachtenboek staan plaatjes van 'beroemde decolletés, en aan de twee dames de taak om de eigenaresses ervan op te schrijven. "Degene die hier maandag de zoekgeschiedenis bekijkt, schrikt zich dood!"

Waar staat toch die wc?

Sassem Kwizzt is een initiatief van Linda van Soerland, tevens de voorzitter van de organisatie. Zij deed zelf drie keer mee met Ons Dorp Kwist, een soortgelijk evenement in Son en Breugel. Het succes daarvan bracht haar op het idee om Sassemkwizzt te organiseren. "Het was geweldig", vertelt ze na afloop. "Wat ons betreft was het een enorm succes. Toen de deelnemers aan het eind van de avond hun boek weer in kwamen leveren, hebben heel veel zich mondeling al opgegeven voor een eventuele volgende editie." Een favoriete opdracht van Linda die ze ooit zelf moest doen bij Ons Dorp Kwist, zat ook in Sassem Kwizzt. "Dat was de opdracht van de wc-potten, zo leuk! De vraag was uit wel etablissement komt deze wc-pot, dus de deelnemers moesten allemaal eetgelegenheden in om alleen de wc-pot te bekijken! Hij kwam uit de Wezen trouwens…"


Geen hondentoilet op Kwekersweg

Sassenheim n Er komt op het veldje tussen de korfbal en de Kwekersweg geen uitlaatstrook voor honden. B&W vindt het spelen van de kinderen en de hondenkeutel niet samengaan.

Door Nico Kuyt

Bewoners hebben tijdens de wijkmarkt in november het idee geopperd om op het veldje aan de Kwekersweg een omheining te plaatsen, zodat het een uitlaatstrook wordt. Volgens de indieners wordt het veld niet gebruikt door kinderen. En er is behoefte naar, zo vinden zij, gelet op de aanwezigheid van het aantal zwerfkeutels her en der in de buurt. Maar B&W is erg terughoudend om het dan maar tot een uitlaatstrook uit te roepen. De gemeente heeft een beleid waarin vijf hondenuitlaatgebieden zijn aangewezen voor Sassenheim. Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht, buiten de bebouwde kom niet. Rond de Wasbeek hebben volgens B&W geen ontwikkelingen plaatsgevonden waardoor er nog een hondenuitlaatplaats bij moet komen. Daarnaast is de combinatie spelen en hondenuitlaatplaats niet wenselijk. „Er is daarom geen aanleiding om dat veld geheel of gedeeltelijk om te zetten naar hondenuitlaatplaats", zo oordeelt B&W.

Afbeelding