VVD de grootste, Trilokaal wint een zetel, verlies D66

Teylingen n De gemeenteraadsverkiezingen van vorige week woensdag hebben in Teylingen voor verandering gezorgd. De VVD blijft de grootste en won zelfs een zetel. Huidige coalitie-genoot D66 verloor twee zetels, terwijl oppositiepartij Trilokaal een zetel erbij kreeg. Nieuwkomer Groen Links start de komende periode met twee zetels.

Het opkomstpercentage was 58 procent. Dat iets hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2014, toen 55,9 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitbracht.

In totaal zijn er 16.502 stemmen geteld. Daarvan gingen de meeste dus naar de VVD, die daardoor van zes naar zeven zetels gaan. Coalitiepartijen CDA en D66 verloren ieder. CDA ging een zetel in mindering, van 6 naar 5. D66 kreeg de zwaarste klap: van 5 naar 3 zetels. Ook landelijk kende D66 geen goede verkiezingen. Teylingen ging ook mee in de trend waarbij er meer gestemd is op lokale partijen. Trilokaal kreeg meer stemmen en gaat van 4 naar 5 zetels. De partij is hiermee nu de derde partij in Teylingen en lost daarin D66 af. Ook PvdA Teylingen had het zwaar. Na 3 zetels in de vorige gemeenteraad, gaat het aantal nu terug naar 2. De ChristenUnie kreeg meer stemmen, maar behoudt 1 zetel. Grote verrassing was de opmars van nieuwkomer Groen Links. De partij van lijsttrekker Lena Budko wist bij de eerste deelname direct 2 zetels te behalen. Ook landelijk deed Groen Links het erg goed en werd bijvoorbeeld de grootste partij in Amsterdam in Utrecht. Meer op pagina 5.