Topscoorder Mick Snel in actie tegen Marc Broere. | Foto: pr./René van Dam
Topscoorder Mick Snel in actie tegen Marc Broere. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

TOP wint eerste play-off

Sassenheim n In een stijf uitverkochte sporthal De Korf speelde TOP/SolarCompleet de eerste playoff wedstrijd tegen Blauw Wit uit Amsterdam. Aan alles was te merken dat de beslissende fase van de competitie is aangebroken met als inzet een plek in de finale op zaterdag 7 april in Ziggodome. TOP, regerend landskampioen, moet daarvoor eerst nog afrekenen met Blauw Wit in een drieluik. De ploeg die twee wint, staat in de finale.

De blauwe wedstrijdvloer, vanwege de live-uitzending door Ziggosport, leek voor wat betreft de kleur wellicht in het voordeel van Blauw Wit. TOP, met een herstelde Nick Pikaar weer in de basis, had daar echter geen boodschap aan en kwam aan de hand van een fantastisch spelende Mick Snel op een 2-0 voorsprong, net na een knap verdedigend blok van Celeste Split. Het eerste kwartier was het TOP-tijd, want na twaalf minuten stond er een haast onwaarschijnlijke 9-0 op het scorebord. Blauw Wit gaf daarbij regelmatig te veel schotruimte en deze werd optimaal benut. Topschutter Celeste Split werd wel strak verdedigd, maar daardoor kreeg vakgenote Barbara Brouwer meer ruimte. Daar profiteerde zij optimaal van door vijf keer te scoren. Mick Snel, uiteindelijk topscoorder met tien doelpunten, was niet te stoppen en groeide uit tot de man van de wedstrijd. TOP had het vooral verdedigend ook goed op orde en gaf Blauw Wit geen kans om in de wedstrijd te komen.

Tekenend waren de twee vroege wissels bij Blauw-Wit; international Marloes Frieswijk verhuisde naar het andere vak, Peter Scheek -die zijn meerdere moest erkennen in Paul Anholts- moest het veld verlaten en werd vervangen door Jeffrey Huibers. Pas na de vakwissel en dertien minuten speeltijd kon de eerste goal worden genoteerd. Vrijuit, scherp spelend, goed verdedigend en de juiste mensen uitspelen waren kenmerkend voor de wedstrijd. De ruststand van 16-9 was een comfortabele, alhoewel Blauw Wit wel een ploeg is die uit schijnbaar geslagen positie terug kan komen.

Doelpunten van de dames

Na rust leek Blauw Wit toch beter in de wedstrijd te komen en scoorde gelijk in de eerste aanval. De eerste goal van Celeste Split gaf aan dat TOP daar niet aan mee wilde werken. Bij 17-12 was het verschil het kleinst, want verder dan dat liet TOP het niet komen. Het waren in deze fase vooral damesgoals van TOP: Jet Hendriks (3), Celeste Split (2), Barbara Brouwer (2) en Sanne Jousma breidden de voorsprong uit naar 29-18. Bjarne van Wijk viel net als vorige week in en wist zijn strafworppercentage op honderd procent (2 uit 2) te houden.

Publiekswissel Harmzen

Na een mooi afstandsschot van Daniel Harmzen waarmee hij de stand op 32-21 bracht, kreeg hij een verdiende publiekswissel. Harmzen is bezig aan zijn laatste seizoen. De eindstand van 34-23 werd bepaald door Mick Snel die de wedstrijd daarmee eindigde waar hij mee begon, een doelpunt maken.

TOP heeft met deze overwinning en de getoonde vorm een hele mooie uitgangspositie voor de return, op zaterdag 31 maart in Amsterdam. Bij winst staat TOP in de finale, bij verlies volgt een derde beslissende wedstrijd op dinsdagavond 3 april in Sassenheim.