Afbeelding
Foto:

'Het is in die 37 jaar nooit saai geweest'

Hij noemt zichzelf een passant, maar Chris Tetteroo heeft in zijn 37 jaar als voorzitter een flinke stempel kunnen drukken op toneelvereniging Cultuur Verheft in Voorhout. Gisteravond nam hij tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid.

"Zo'n vereniging wordt in de loop van de jaren een beetje je kindje. Dat is bijzonder om mee te maken. Maar net als in het echte leven, moet je op een gegeven moment leren loslaten. Dat moment is nu gekomen." Chris Tetteroo (63) zit er ontspannen bij als hij praat over 'zijn' vereniging. Want zo voelt dat toch een beetje. Toch is hij meteen duidelijk over zijn rol: het draait niet om hem, maar om de vereniging.

Het blijft desalniettemin bijzonder dat de geboren en getogen Voorhouter na meer dan drie decennia de voorzittershamer overdraagt. "Hij heeft er even over moeten doen voordat hij er klaar voor was," vertelt zijn opvolger Anja Jansze (47). Het is ook niet niks, want Tetteroo had het nog steeds reuze naar zijn zin. Toch was het tijd om afscheid te nemen, vertelt hij. "Je kunt soms in een functie of taak vastroesten. Dat is niet alleen voor jezelf lastig, maar ook voor je omgeving. Bij mij heeft dat echter niet meegespeeld. Wel hebben we met het bestuur besloten dat er vaker in bestuursfuncties moet worden gewisseld. Daarmee creëer je meer betrokkenheid. Bovendien komen er van nieuwe mensen ook nieuwe ideeën. Daar moet je ruimte voor houden. Bestuursleden blijven twee keer vier jaar maximaal en daardoor krijg je ook meer roulatie. Dan krijg je dat de oude garde uit gaat stromen en daar ben ik de laatste van."

Met de theatergroep door het land

Tetteroo begon zijn toneelcarrière in 1975. "Binnen de familie hadden we aantal mensen die toneel speelden bij Cultuur Verheft. Zo ging het in die tijd. Ze vroegen of ik wilde komen kijken, misschien vond ik het leuk, zeiden ze. Het was meteen raak. Ik heb altijd al interesse gehad in toneel, ook in mijn opleiding. Ik vind ook dat toneelspelen niet echt afwijkt van het gewone leven. Het leuke is dat je in een andere rol kunt stappen en dat je de wereld eens kunt beleven vanuit de visie van iemand anders."

In 1981 werd Tetteroo de vierde voorzitter van Cultuur Verheft. Het toeval wil dat zowel de oude als nieuwe voorzitter hun eerste rol in een vissersstuk speelden. Tetteroo was Wietse in Sil de Strandjutter. "Een zwaar stuk, maar tijdens de repetities hebben we ontzettend gelachen". Anja Jansze kwam op haar eenentwintigste terecht bij de toneelvereniging en speelde Barend in Op Hoop van Zegen. "In mijn rol moest ik vloeken en schelden, maar dat heb ik absoluut niet in mijn opvoeding meegekregen. Om te kunnen schreeuwen en boos zijn, moest ik echt een drempel over. En dan stond ik ook nog als jongen op het toneel."

Toch is ze in de 26 jaar daarna nooit meer weggegaan. Het overkomt meer leden, vertelt Tetteroo, die zelf ook al meer dan veertig jaar lid is. "We hebben regelmatig jubilea. Veel mensen zijn 25 jaar of 40 jaar bij de vereniging. Ook zijn er mensen zelfs nog langer lid. Die jubilea samen vieren, dat is fantastisch." Gevraagd naar de hoogtepunten, verschijnt een glimlach op zijn gezicht. "Eigenlijk waren al die 37 jaar een groot hoogtepunt." En dan serieuzer vervolgend: "Ik heb het altijd heel plezierig gevonden dat we grote musicals gingen spelen. De Jantjes, Ja Zuster, Nee Zuster, Sister Act. Daarnaast was ik voorzitter van duizend jaar Voorhout en dat hebben we vanuit de toneelvereniging ontzettend ondersteund. Ook daar kon in mijn ideeën in kwijt. De mensen in de vereniging hebben daar ook een heel grote bijdrage in geleverd. Een ander hoogtepunt is ook zeker de theatergroep, waar ik zestien jaar door het land mee heb gereisd met enorm veel plezier. We traden op bij mensen thuis, of bij bedrijven. Het geld dat we verdienden, ging de clubkas in. In kijk met veel plezier terug op die tijd. En hoewel het raar klinkt, vind ik het ook een hoogtepunt dat we de aandacht konden aan elkaar geven op het moment dat een lid binnen zijn of haar familie verdriet meemaakte. Ook dan zijn we er voor elkaar."

Moeilijke momenten

De voorzitter kende ook moeilijke momenten. "Wij hebben een bepaalde werkwijze waar we ons prettig bij voelde. Bij grote producties kregen we wel eens hulp van mensen van buitenaf. Bijvoorbeeld van een regisseur. Soms bracht dat een andere manier van werken met zich mee. Niet alle leden voelden zich dan gezien of gehoord. Als bestuur en als voorzitter ga je dan in gesprek met beide partijen. We hebben het iedere keer kunnen oplossen, daar ben ik trots op."

En trots, dat is Tetteroo sowieso, en vooral op 'zijn' vereniging. De Historische Kring Voorhout heeft nu een tentoonstelling over Cultuur Verheft. Vorig jaar bestond de toneelvereniging 70 jaar. "Dan duik je weer in de archieven en zie je hoe we gegroeid zijn. Vroeger waren we echt een dorpsclub, met een grote voorstelling per jaar. Het geld dat daarmee werd verdiend, ging naar goede doelen in het dorp. Inmiddels maken we twee voorstellingen met ieder zes uitvoeringen per jaar. Ook spelen we nog een familiestuk, zijn present bij de intocht van Sinterklaas (Tetteroo is al jaren de Sint in Voorhout, red.) en hebben een poppenkastafdeling. Het geld dat we verdienen gaat inmiddels niet meer naar goede doelen, maar gaat terug de clubkas in. Toch is onze belangrijkste kracht dat we iets terug willen doen voor de gemeenschap. Als er een verzoek komt, werken we graag mee. Een opening van een winkel bijvoorbeeld, of zoals vorig jaar bij de presentatie van het Boerhaaveboek. Daar willen we ook laten zien wat we kunnen."

Loslaten

De scheidend voorzitter laat bij zijn aftreden een bloeiende toneelvereniging achter, met zo'n 45 leden. Daarvan staan 25 tot 30 leden op het toneel, waarvan de oud-voorzitter er een van blijft. Ook kent Cultuur Verheft een trouwe schare donateurs. Zo'n 800 mensen steunen de toneelvereniging, die voor het eerst in 71 jaar een vrouwelijke voorzitter krijgt. Jansze heeft er veel zin in. "Natuurlijk vind ik het spannend om iemand op te volgen die zo lang voorzitter is geweest. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat. We zijn met een goede club bestuursleden, waarvan twee nieuwe jonge leden. Dat vind ik ontzettend leuk. En daarnaast is Chris gelukkig niet helemaal weg. Ik kan hem altijd bellen om advies in te winnen."

Voor Tetteroo breekt een iets rustigere periode aan, al zal hij nog veel tijd steken in toneel. Een stuk regisseren zit er mogelijk ook nog in. "Ik heb altijd mijn ideeën voor producties en die zal ik op zijn tijd ook zeker voorleggen aan het bestuur. Alleen is het nu aan hen om te beslissen wat ze met die ideeën doen." Jansze schenkt een glimlach aan Tetteroo. Het loslaten gaat hem de laatste maanden steeds beter af. "Ik zie dat Anja er klaar voor is, dus dan moet ik dat ook zijn. Een voorzitter is maar een passant. Je moet nooit denken dat je onmisbaar bent, want dat is niet zo. Het neemt niet weg dat ik met ontzettend veel plezier terugkijk op al die jaren. Het is gewoon nooit saai geweest."