Eén van de nieuwe leden van de Orde van Oranje Nassau, nu oud-raadslid Bob Keeven. | Foto: Nico Kuyt
Eén van de nieuwe leden van de Orde van Oranje Nassau, nu oud-raadslid Bob Keeven. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Raad neemt afscheid van veertien raadsleden

Teylingen n Met de gebruikelijke lofprijzingen heeft de gemeenteraad maandagavond 26 maart afscheid genomen van een aantal raadsleden en een burgerraadslid. Zij keren vanaf donderdag niet meer terug in de raadszaal.

Door Nico Kuyt

Vijf van de aftredende raadsleden kregen in naam van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander door burgemeester Carla Breuer een lintje opgespeld. Zij traden toe tot de leden van de Orde van Oranje Nassau omdat zij drie raadsperioden hebben vervuld. Het ging daarbij om de nestor John Bosman (VVD), die al in de zelfstandige gemeente Voorhout als in de raad zat, Bob Keeven (VVD), Rose Marie Keijzer (D66), Marlies Volten (VVD) en Bert van Leeuwen (CDA). Van Leeuwen heeft wel een hele lange staat van dienst, want naast de acht jaar in Teylingen, was hij ook nog eens 8 jaar raadslid in Alkemade geweest.

Vijf koninklijke onderscheidingen, negen Jacoba van Beieren penningen

Penning

Die tenminste een volle termijn het raadslidmaatschap hebben volgehouden kregen de gemeentelijke Jacoba van Beieren penning. Die zilveren plak kregen Marc van den Berg (VVD), René Hartvelt (D66), Anne Paardekooper (Trilokaal), Elsbeth Koek (PvdA), Sabrina van der Lubbe (VVD), Ton Verdegaal (D66), Tewis Zandbergen (CDA), Timon Zuurmond (PvdA) en Bart van der Ploeg (D66). Voor Van der Ploeg was het afscheid extra zuur, want hij is verdrongen van zijn zetel door een partijgenoot met voorkeursstemmen. Hij stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken en voelt zich voor vier jaar op de reservebank gezet.

Burgerraadslid

Ook afscheid neemt Pieter Janssen (ChristenUnie). Hij is burgerraadslid en zou de Zilveren Barensteel ontvangen, maar die heeft hij al een keertje gehad. Hij krijgt een oorkonde. Janssen was overigens maandag niet aanwezig. De scheidende raadsleden kregen als cadeau nog een glastegel, gemaakt door de lokale glasblazer Mark de Jong.

Op donderdag 29 maart worden de 25 nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Voor zij hun functie kunnen uitvoeren, leggen zij de Eed of Verklaring en belofte af.