De nieuwe (burger)raadsleden zijn officieel geïnstalleerd. | Foto's: Nico Kuyt
De nieuwe (burger)raadsleden zijn officieel geïnstalleerd. | Foto's: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Nieuwe gemeenteraad voor vier jaar aan de slag

Teylingen n Tijdens een plechtige zitting van de gemeenteraad zijn op donderdag 29 maart de raadsleden en burgerraadsleden geïnstalleerd voor de komende vier jaar.

Door Nico Kuyt

Onder de raadsleden waren dertien nieuwe gezichten. De VVD spande de kroon; alleen Robin Konings bleef van de vorige raadsperiode over. Nieuw, maar toch niet zo onbekend, is tevens Monique de la Rie. Zij heeft al van 2010 tot 2014 voor de VVD in de raad gezeten, maar moest vanwege de voorkeursstemmen van Konings daarna de raad verlaten. Nu is zij weer prominent teruggekeerd.

Met de eed of belofte werden de raadsleden officieel ingesteld. Opmerkelijk was dat Gerben Dijkstra (CDA), in tegenstelling tot de rest van zijn fractie, niet de eed, maar de belofte uitsprak.

Burgerraadsleden

Tegelijk met de raadsleden werden ook vier burgerraadsleden beëdigd. Fracties die uit één of twee leden bestaan mogen burgerleden aanstellen. Er zijn drie raadscommissies en de belasting zou anders voor deze fracties te groot zijn. Voor de ChristenUnie trad Shari van den Hout wederom aan, samen met nieuwkomer Mirjam Mack. Voor de PvdA Paul Witteman en Don Verhoeff voor GroenLinks.

Onderhandelingen

Inmiddels komen ook de onderhandelingen op gang om te komen tot een nieuwe coalitie. Dat zal nog tot enige verschuiving in de raad kunnen leiden als enkele raadsleden aantreden als wethouder. Bas Brekelmans is blijkbaar zeker van het verkrijgen van die bestuurlijke post, want hij heeft direct na de verkiezing zijn raadszetel al opgegeven.

Foto links: Peter Scholten (CDA) legt de eed af.

Afbeelding