Een foto van Kamphuis in 2008, toen hij de ijskap van Groenland was overgestoken. | Foto: pr.
Een foto van Kamphuis in 2008, toen hij de ijskap van Groenland was overgestoken. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Frozen dreams: spierziekte ALS stopt atleet Paul Kamphuis niet

Voorhout n Sportman Paul Kamphuis had een indrukwekkende ultraloopcarrière en voltooide onder andere de 246 kilometer hardlopen in de Spartathlon in 36 uur. Na de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) werd alles anders. Toch blijft Kamphuis er alles aan doen om zijn dromen waar te maken. Hij geeft op zaterdag 7 april een lezing met als titel 'Frozen Dreams'.

Juristbedrijfskundige Paul Kamphuis leefde voor de sport. De Voorhouter volbracht de grote drie ultraraces van Europa, waarvan de Sparthathlon de meest bekende is. Deze ultrarace start op de Akropolis in Athene en eindigt na 246 kilometer hardlopen bij het standbeeld van koning Leonidas in Sparta.

Samen met journalist-schrijver , atleet en coach Jan Fokke Oosterhof heeft hij hier een boek over geschreven Hardlopen - Met Succes je Grenzen verleggen, dat op 7 april opnieuw gepresenteerd wordt. In deze heruitgave is een vierde deel toegevoegd met reis- en wedstrijdverhalen van de West Highland Way race (153 kilometer), de Ultra Trail du Mont Blanc (178 kilometer) en de Raid des Dentelles de Mont Ventoux van 100 kilometer in barre weersomstandigheden op de koude kale Berg in Frankrijk.

Kamphuis is een doorzetter. In juni 2016 loopt hij in ruim zeven uur nog de Pikes Peak in Colorado, waarbij hij van 2000 naar 4300 hoogtemeters gaat. Op dat moment had hij al problemen met spraak, slikken en ademhaling, maar is de diagnose ALS nog niet gesteld. Ook vorig jaar is Kamphuis nog actief: hij loopt de 30 kilometer in Lapland en fietst 110 kilometer in de Ronde van Noord-Holland.

Samen met Oosterhof heeft Kamphuis in het kader van het Frozen Dreams Project in 2008 een voettocht over de ijskap van Groenland gemaakt op loopskies. Dit spannende reisverhaal en meer avonturen vertelt Kamphuis in zijn inspirerende lezing zonder spraak. Zonder spraak, omdat de Voorhouter door de ziekte ALS alleen nog maar in staat is om via hulpmiddelen te communiceren. Niettemin blijft Kamphuis zijn dromen waarmaken.

De lezing begint om 11.00 uur en wordt gehouden in CORPUS Congress Centre in Oegtsgeest. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via e-mail a.senger@sengercommunicatie.nl.