Bij Fietsmaatjes Teylingen fietsen gasten en vrijwilligers op de duofiets door de streek. | Foto: archief
Bij Fietsmaatjes Teylingen fietsen gasten en vrijwilligers op de duofiets door de streek. | Foto: archief Foto: pr.

Fietsmaatjes wil ook op pad met jonge mensen met dementie

Sassenheim n Fietsmaatjes Teylingen is al vijf jaar actief en vooral ouderen stappen samen met een vrijwilliger op de de duofiets. Maar ook jongen mensen met dementie kunnen mee met een fietsrondje door de streek. Voor nieuwe vrijwilligers is op zaterdag 21 april een informatiebijeenkomst in de Bernardus (Hoofdstraat 82).

"Als je samen op de duofiets zit, merk je eigenlijk niet meer dat er dementie in het spel is. Samen plezier hebben. Over van alles en nog wat met elkaar praten. Niets wat moet en op weg naar leuke plaatsen in de omgeving. Dementie verdwijnt zo naar de achtergrond". Dat zeggen drie enthousiaste fietsmaatjes die nu al enkele maanden met deze mensen regelmatig gaan fietsen. "Ik kon nauwelijks geloven dat hij dementie heeft" vertelt één van hen.

Positieve effecten

Tekla Zwinkels, voorzitter van Fietsmaatjes Teylingen, vertelt over het nieuwe experiment wat de stichting is begonnen, in samenwerking met het Sassenheimse verpleeghuis Bernardus. "We fietsen in Teylingen al langer met mensen met dementie. Tot nu toe waren dit mensen die pas op oudere leeftijd dement zijn geworden. We willen als Fietsmaatjes Teylingen nu ook met jonge mensen met dementie gaan fietsen, want we verwachten grote positieve effecten bij deze groep".

Psycholoog Edith Vrijbloed en fysiotherapeuten Ingrid Bijman en Jet Jansen zijn erg enthousiast. In het verpleeghuis de Bernardus in Sassenheim zit een grote groep 'Jonge Mensen met Dementie'. Deze mensen waren al dement geruime tijd voordat ze 65 jaar zijn geworden. In Nederland is dit een groep van 12.000 mensen. De oorzaak van hun dementie is vaak anders dan bij ouderen. Ook hebben ze vaak nog een jonge partner, kinderen, broers en zussen. Doordat ze jong zijn hebben ze vaak lichamelijk nog veel energie, die ze in het verpleeghuis niet goed kwijt kunnen. Doordat ze gaan fietsen met Fietsmaatjes kunnen ze die energie wel kwijt, zijn ze voor even niet tussen vier muren en voelen ze de frisse wind door hun haren.

Nieuwe duofiets

Fietsmaatjes Teylingen wil samen met Bernardus de groep vrijwilligers, die met de jonge mensen met dementie willen fietsen, op korte termijn gaan uitbreiden van drie naar tien personen. Ze zoeken daarvoor zowel mensen die nu al fietsmaatje zijn, als mensen die dat nu nog niet zijn. Ook in de groep van mantelzorgers en familie en vrienden van deze gasten zijn enthousiaste reacties te horen.

Voor deze nieuwe groep zal door Fietsmaatjes een extra duofiets worden aangeschaft, waarvoor al financiering is aangevraagd bij enkele fondsen, zoals de Carolusgulden en het Jacoba van Beierenfonds, het fonds voor en door de inwoners van Teylingen. Verder past het experiment in het groeiproject FietsmaatjesNL, waarvoor deze organisatie de komende twee jaar wordt ondersteund vanuit het Groeiprogramma van het Oranjefonds. Projectleider Jan Burgmeijer: "We willen een landelijk erkende sociale interventie worden voor mensen met dementie en hun familie. Door de specialisten van het VU medisch centrum zijn we op 7 juni al uitgenodigd op een internationaal congres over mensen met dementie. We kunnen ons daar presenteren als best practice".

Voor nieuwe vrijwilligers en andere geïnteresseerden is op zaterdag 21 april om 10.30 uur een informatiebijeenkomst in Bernardus Sassenheim. Voor meer informatie of voor aanmelding, mail naar Tekla Zwinkels: fietsmaatjes@kpnmail.nl.


Inloop over ASS en ADHD

n Stichting Klimkoord tijdelijk in oude pand ABN Amro

Sassenheim n Stichting Klimkoord opent in de autismeweek voor het eerst de deuren van de tijdelijke vestiging in oude pad van de ABN Amro (Hoofdstraat 211). Iedere woensdagochtend en donderdag kunnen geïnteresseerden gratis en vrijblijvend binnen lopen voor vragen omtrent ASS of ADHD. De rest van de week zijn afspraken op aanvraag. De pijlers zijn kennisdeling, innovatie, hulp en sociale initiatieven.

Tijdens de autismeweek zijn er twee gratis thema-avonden.

Op maandag 9 april is de bijeenkomst 'Autisme en contact'. Waar loop je tegenaan in contact met jezelf en een ander? Hoe zit het met sociaal wenselijk gedrag? Waarom zijn dagelijkse dingen soms lastiger? Kan je hier iets aan doen? Gastspreker Frans van Nieuwmegen is actief als haptonoom en haptotherapeut en helpt via bewegingsoefeningen kinderen en volwassenen met angsten, sociaal gedrag en zelfverzekerdheid. Hij kan veel vertellen vanuit kennis en ervaring.

Op dinsdag 10 april staan 'Autisme en school, studie en werk' bij jongeren en jong volwassenen centraal. Bezoekers kunnen actief meedoen in de discussie of door hun verhaal te delen. Alleen luisteren naar de ander of naar Mariëlle van der Plas die werkt als loopbaancoach en begeleider bij school, studie of een traject, mag ook. Door haar eigen bedrijf heeft zij veel ervaring met jongeren en jong volwassenen met autisme.

De inloop is voor beide avonden vanaf 19.30 uur, start om 19.45 uur. De bijeenkomst duurt tot 21.00 uur. Omdat er input vanuit de zaal wordt verwacht kunnen en minimaal tien en maximaal veertig mensen deelnemen. Aanmelden kan via chantalhos@klimkoord.nl, met vermelding van (voor)naam, aantal personen en welke bijeenkomst.

In april start Klimkoord met een ontmoetingsgroep voor mensen tussen de 16 en 35 jaar met Asperger of het vermoeden hebben dat ze Asperger hebben. Voor meer informatie, mail naar chantalhos@klimkoord.nl.