Uit een oude sigarettenautomaat kan nu kunst gekocht worden. | Foto: pr.
Uit een oude sigarettenautomaat kan nu kunst gekocht worden. | Foto: pr. Foto: pr.

Pakje Kunst uit de muur

Teylingen/regio n Zo laagdrempelig als ooit het kopen van een pakje sigaretten in de kroeg, is vanaf woensdag 7 april ook kunst te koop in Leiden. Uit een voormalig sigarettenautomaat, te vinden in Galerie Café Leidse Lente (Haagweg 4), komt er voor 4 euro een uniek kunstwerk van een lokale kunstenaar uitgerold.

Pakje Kunst is een initiatief van Paulina Verzijden en de Sassenheimse kunstenares Lisette Hogewoning, waarbij kunstenaars onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio door de verkoop van unieke kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten uit een oude mechanische sigarettenautomaat. In een doosje kun je iedere kunstvorm tegenkomen. Aan de buitenkant is niet te zien wat erin zit, dus de koper wacht telkens een verrassing.

In totaal doen er 25 kunstenaars mee, waarvan 13 uit de Duin- en Bollenstreek. Uit Teylingen zijn dat Lisette Hogewoning (collages), Sonja van Egmond (fotografie & schilderijen), Bea Knijf (edelsmid), Ell Geeh (fotografie) en Samaneh Pour Shirazi en Machteld IJdo (schilderijen).

Voor iedereen betaalbaar

"De machine is een brug naar mensen, die normaal niet zo snel kunst zouden kopen," vertelt Hogewoning over het initiatief. "Door het lage bedrag van vier euro wordt kunst voor iedereen betaalbaar. De pakjes Kunst zijn bijvoorbeeld leuk als cadeautjes of als je zelf wat inspiratie zoekt. En via het pakje krijgt de koper toegang tot het vaak verborgen kunstaanbod in de regio. Kortom goed voor de kunstenaar èn kunstliefhebber."

Op woensdag 7 april om 16.00 uur wordt de automaat officieel onthuld. Meer informatie op Facebook en Instagram: @pakjekunstleiden.