Ruud Spuijbroek is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. | Foto: Piet van Kampen
Ruud Spuijbroek is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Gedreven Spuijbroek is Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Voorhout n 'Eigenlijk bevind ik mij op vijandelijk terrein met mijn ambtsketen,' grapte burgemeester Carla Breuer vorige week donderdag in Huis ter Duin in Noordwijk. Hilariteit bij de aanwezigen. Voor hen werd het snel duidelijk waarom de burgemeester van Teylingen even over de gemeentegrens was getreden. Het was aan haar de eervolle taak om Ruud Spuijbroek koninklijk te onderscheiden.

Door Piet van Kampen

Er zijn duizenden landgenoten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Met alle respect, maar Ridder in diezelfde Orde is toch een niveau hoger. Dan moet je toch wel bijzonder veel hebben betekend voor de maatschappij; voor het bedrijfsleven of voor de medemens. Voor Ruud Spuijbroek (65) zijn allebei van toepassing. Het bleek allemaal uit de lovende woorden die de burgemeester voor de totaal verraste Spuijbroek in petto had.

Indrukwekkende lijst

De bijeenkomst stond in het teken van het tachtig jarig jubileum van de VACO. Veel leden en oud-leden waren ter plaatse bij het afscheid van Suijbroek, de algemeen secretaris van de VACO en directeur van het secretariaat en expertisecentrum hiervan: het KCL (Stichting Kennis Centrum Leiden). Een taak die hij twintig jaar lang vervulde. Voordien was de decorandus al werkzaam in de bandenbranche met oog voor recycling en duurzaamheid. Er wachtte hem een zware taak. Financiƫle zorgen, personele bezetting, een slechte toegankelijkheid en een onrendabel pensioenfonds. Burgemeester Breuer: "Er was een echte baas nodig. Het lukte u om binnen enkele jaren orde op zaken te stellen. De VACO en KCL bloeiden weer. U hebt gebouwd aan een prachtig netwerk in de politiek, het midden- en kleinbedrijf en met partijen in het binnen- en buitenland. U was een voorvechter voor kansen van medewerkers door onderwijs, loopbaanperspectief, sociaal beleid en pensioenrechten. Duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen deed u al voordat deze termen waren uitgevonden. Als voorzitter van het bedrijfstak-pensioenfonds heeft u dit fonds weten te versterken. Op Europees niveau hebt u zich ingespannen voor de bandenbranche en door de VACO lid te maken van de Bureau International Permanent des Associations de Vendeurs et Rechapeurs de Pneumatiques (Bipaver), de Europese belangenbehartiger van de bandenvernieuwingsindustrie," somde Breuer de vele verdiensten op.

Sociaal

Spuijbroek is niet alleen maar vakman. Enthousiast en gedreven met een sociaal hart was hij een luisterend oor of helpende hand bij ziekte, familieproblemen of conflicten voor medewerkers. Vanwege al zijn verdiensten werd hij geridderd. Spuijbroek: "Ik ben totaal verrast, het is geweldig. Leuk om al die gezichten weer te zien. En vergeten jullie de winterbanden niet?," gaf hij als kwinkslag aan de gasten mee.