Afbeelding
Foto: pr.

Vragen over mogelijke overlast Polenhuizen

Teylingen n CDA-raadslid Maarten van Welie wil van B&W weten of er in Teylingen sprake is van overlast in de woonwijken door zogenoemde 'Polenhuizen', woningen waar meerdere Oost-Europese werknemers in één huis zijn gehuisvest.

Door Nico Kuyt

Van Welie wijst daarbij naar een artikel in het dagblad Trouw over het zetten van een rem door enkele gemeente op de huisvesting van arbeidskrachten uit Oost-Europa om zo woonwijken leefbaar te houden. Voor gemeenten is het lastig om in te schatten om hoeveel mensen het gaat, omdat tijdelijke werknemers zich niet in Nederland hoeven in te schrijven. Zo'n 400.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa wonen en werken inmiddels in Nederland en door de aantrekkende economie is de verwachting dat de vraag naar deze extra arbeidskrachten toeneemt. Aangezien er in de Bollenstreek ook sprake is van veel seizoenswerkers wil het CDA weten dat, indien deze problematiek ook inderdaad in Teylingen aan de orde is, hoe B&W van voornemens is hiermee om te gaan. Of er zicht is op hoeveel seizoenswerkers in Teylingen wonen, hoe hun huisvesting momenteel is geregeld en of er sprake is van overlast.


Commissaris op bezoek bij scheepstimmerwerf

Warmond n Commissaris van de Koning Jaap Smit, bezocht op vrijdag 6 april scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel. Fietsend vanaf huis (Smit woont om de hoek) kwam Smit (tweede van rechts op de foto) via de Haarlemmertrekvaart naar de werf. De commissaris is zelf enthousiast watersporter en 'zijn' provincie Zuid-Holland is een steun in de rug voor de werf.

Bij de houtkachel werd een gezellig gesprek gevoerd met de betrokkenen over wat hen zoals drijft en bezig houdt. Stagiairs van het Hout- en Meubilerings College vertelden over hun afstudeerproject en waren bezig om een dekplank krom te branden in de zeeg van de boot. Op de zolder van de werf werden de voorbereidingen voor het Boeijer-project uit de doeken gedaan. Aan de hand van onder andere scheepsmodellen in de collecties van het Scheepvaartmuseum en het Rijksmuseum wordt een overnaads gebouwd boeijer jacht gereconstrueerd, een boeijer zoals de Leidse Stadsboeijer en de Boeijer die koning Willem I twee eeuwen geleden schonk aan de Russische keizer, Alexander I. Dit project wordt mede mogelijke gemaakt door de Provincie Zuid-Holland vanuit de Erfgoedlijn Trekvaarten.