Ingezonden: Tijd en de gemeente Teylingen

Ingezonden n "'Tijdelijk' is een relatief begrip. Wat voor de één voorbijvliegt, duurt voor de ander best een poosje. De gemeente Teylingen wil daar nog verder in gaan. Tijdelijk mag best een decennium duren.

Wat is er aan de hand? Voor de bouw van het Herenstaetecomplex in Voorhout in 2006/2007, was de gemeente het bouwverkeer zeer ter wille door de verkeersdrempel op de Churchilllaan fluks te verwijderen. Ook werd er een stuk plantsoen opgeofferd voor het leggen van stelconplaten op de hoek van diezelfde Churchilllaan en de Linnaeuslaan om de bocht te verbreden. Wederom, om een gemakkelijke doorstroming van het bouwverkeer mogelijk te maken.

Voor rioleringswerkzaamheden werd de bestrating op een deel van de Churchilllaan en de Linnaeuslaan opgebroken. Na beëindiging van deze werkzaamheden legde men een 'tijdelijke' bestrating. Dat ging razendsnel, want machinaal. Slordige vierkantjes bakstenen werden neergeploft en ze liggen er nog, tien jaar later. Het ziet er niet uit. De stelconplaten, nu al jaren zonder de oorspronkelijke functie, zijn nooit verwijderd. De verkeersdrempel bij het fietstunneltje is nooit teruggeplaatst. De gevolgen: flink gasgevende auto's en dus riskante situaties bij fietsende kinderen die het tunneltje uitkomen.

Een gemeente met een dorpskern die nu 1030 jaar oud is, kijkt natuurlijk niet op een jaartje meer of minder. Begrijpelijk, maar wordt het nu niet eens tijd om de oorspronkelijke situatie te herstellen?"

René van der Horst,

Voorhout


Lezing bij SOS over bombardementsvluchten

Sassenheim n Veel Sassenheimers kennen de verhalen, een enkeling weet het zich nog te herinneren: de bombardementsvluchten vanuit Engeland naar Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Sassenheimer Erwin de Mooij heeft er veel interesse in. Hij zal tijdens de Stichting Oud Sassenheim Verhalenavond op donderdag 19 april zijn nieuwe presentatie Tussen hemel en aarde vertonen.

Het verhaal gaat over de Amerikaanse bommenwerpers die ook regelmatig boven Sassenheim vlogen. "U wordt meegenomen naar Engeland, september 1944. Luitenant Donald Parker van de 457th Bomb Group gaat op missie naar Duitsland. Aan de hand van authentieke kleding, originele objecten, foto's, verhalen en anekdotes krijgt u een beeld van het dagelijks leven op een vliegbasis en van de dodelijke gevaren die duizenden jonge Amerikanen moesten trotseren op grote hoogte", aldus De Mooij.


De Mooij heeft in 2011 tijdens de dia-avond van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) een presentatie gegeven over de neergestorte bommenwerper nabij de buurtschap De Engel in Lisse op 26 november 1944. Daarna is hij zich gaan verdiepen in andere aspecten van de bombardementsvluchten, met name in de gevechtskleding en uniformen. Vorig jaar ontving hij nog een koninklijke onderscheiding voor zijn inspanningen. De Mooij is als 'lead historian' verbonden aan een Amerikaanse veteranenorganisatie en bezoekt regelmatig reünies in Engeland en Amerika. "Met name de kleding is van levensbelang voor deze jongens. Ik zal het materiaal zelf tonen, vanaf lang ondergoed tot een volledig uniform".

De SOS Verhalenavond wordt gehouden in De Coy, Kagerdreef 72 en begint om 19.30 uur. De Verhalenavond is toegankelijk voor donateurs en overige geïnteresseerden.