Voorzitter Aad Boer (l) en oud-voorzitter André van Noort  bekijken samen met restauratoren Alexandra Nederlof (r) en Edith Greuter de kaart nadat deze uit de lijst is gehaald. | Foto: MV
Voorzitter Aad Boer (l) en oud-voorzitter André van Noort bekijken samen met restauratoren Alexandra Nederlof (r) en Edith Greuter de kaart nadat deze uit de lijst is gehaald. | Foto: MV Foto:

Bijzondere kaart digitaal

Warmond n Even is het muisstil in de hal van Huys te Warmont als restauratoren Alexandra Nederlof en Edith Greuter voorzichtig de pre-kadastrale kaart van de heerlijkheid Warmond uit 1667 uit de lijst halen. Na honderd jaar is de kaart, gemaakt door Johan Dou(w), even zonder bescherming van het glas te bewonderen. De staat blijkt redelijk, de kleuren zijn nog goed, is de snelle conclusie van restaurateurs. Na het schoonmaakwerk wordt de kaart gedigitaliseerd. "Zo is de kaart voor iedereen zichtbaar," legt André van Noort van het Historisch Genootschap Warmelda uit. Op initiatief van het genootschap werd geld ingezameld om de reiniging en digitalisering te bekostigen. Op de websites van Warmelda en van Erfgoed Leiden en Omstreken - waar in dit project mee wordt samengewerkt- is de kaart binnenkort te bewonderen.

Meer over de digitalisering van de kaart is te lezen en bekijken op www.deteylinger.nl.