Frans Heemskerk toont het nieuwe invulmodel aan de aanwezigen. | Foto: MV
Frans Heemskerk toont het nieuwe invulmodel aan de aanwezigen. | Foto: MV Foto:

Jacoba van Beierenfonds: vorig jaar 42 aanvragen

Teylingen n Het Jacoba van Beierenfonds heeft in 2017 in totaal 42 aanvragen voor financiering binnen gekregen. Daarvan hebben er 18 een eenmalige bijdrage ontvangen. De rest werd afgewezen en vijf aanvragen werden doorverwezen naar andere partijen.

Vorig jaar is er in totaal 23.000 euro aan diverse projecten uitgekeerd. De inkomsten waren meer dan 50.000 euro, mede doordat Fonds1818 vanwege hun tweehonderd jarig bestaan alle geschonken bedragen verdubbelden. Onder andere de cheque van de stichting Vrienden in Warmond, die nog 12.100 euro in kas had, draagt bij aan de hoge inkomsten.

Tijdens de jaarvergadering van het Jacoba van Beierenfonds keek voorzitter Wim Ouwehand dan ook tevreden terug op het afgelopen jaar. "We zijn vier jaar geleden begonnen en inmiddels neemt het fonds een sterke positie in bij burgers, verenigingen en stichtingen in Teylingen." Dat bleek ook wel uit de drie vertegenwoordigers van stichtingen die allemaal vorig jaar een bijdrage ontvingen. Zowel de aanvragen van het Repair Café Teylingen (voor een gereedschapskar met inhoud), de Rotary Club Voorhout (voor het beeld De Kus) als van stichting Speel- en ontmoetingsplaats De Geest (voor het vernieuwen van de speeltuin) werden gehonoreerd.

Graaf en Gravin

Het Jacoba van Beierenfonds Teylingen is in 2014 opgericht en is er voor burgers, verenigingen, stichtingen en andere organisaties zonder winstoogmerk. Het gemeenschapsfonds bestaat uit een stichting die gelden inzamelt. Daarmee steunt het burgerinitiatieven in de gemeente Teylingen die van algemeen maatschappelijk nut zijn. Voor deze initiatieven stelt het fonds gelden, kennis en haar netwerk beschikbaar. Om de continuïteit te waarborgen, werft het fonds inkomsten, bouwt een reserve op en werkt zoveel mogelijk samen met partners.

Om meer inkomsten te generen, introduceerde het fonds tijdens de jaarvergadering de Graaf en Gravin. Bedrijven, maar ook particulieren, betalen 250 euro per jaar en steunen zo initiatieven in Teylingen. "We willen graag nog meer aanvragen honoreren, maar daar is wel extra geld voor nodig," legt Rob Batenburg het initiatief uit.

Natuurlijk ziet het fonds ook nog meer aanvragen binnenkomen. Om dat te stimuleren, is een eenvoudig invulmodel ontwikkeld, waarop aanvragers hun wensen overzichtelijk in kaart kunnen brengen. Het is nog niet de daadwerkelijke aanvraag, maar helpt wel bij het opstellen van het officiële verzoek voor een bijdrage.Meer informatie is te vinden op www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.