Nieuwe Warmondse Waterdagen openen watersport- en vaarseizoen

Warmond n Water en Warmond horen bij elkaar. Voor het eerst dit jaar organiseer de Stichting Promotie Warmond op zaterdag 14 en zondag 15 april de Warmondse Waterdagen, als opening van het watersport- en vaarseizoen. Er zijn allerlei activiteiten. Hannerieke Dekkers, lid van de organisatie, vertelt er meer over.

Hoe is het idee ontstaan voor de Warmondse Waterdagen?

Dekkers: "Al enige jaren wordt het watersport- en vaarseizoen geopend bij de Jeneverboom door Genootschap de Jeneverboom. Dit is een evenement in een polder en alleen voor genodigden. Stichting Promotie Warmond - die ook achter de website warmondaandekaag.nl zit- besloot dat het nodig was om een opening voor het grote publiek te doen.

Dit idee ontstond ook naar aanleiding van een bijeenkomst voor ondernemers, verenigingen en organisaties die eind november op initiatief van de stichting gehouden werd. Daarbij kwam naar voren dat er behoefte was aan onderlinge verbinding."

Waarom worden ze georganiseerd?

"Warmond ligt aan de Kagerplassen, het water loopt dwars door Warmond heen. Warmond moet het van het water hebben. Als we een levendig dorp willen houden moet Warmond op de (water)kaart staan. Ooit is Warmond binnen de drie kernen in Teylingen aangewezen als recreatiedorp. De recreatie is belangrijk voor onze economie, het verenigingsleven, maar ook voor de liefde voor de mooie natuur en dieren die hier leven. Daarom draait het niet alleen om het varen en alles op het water, maar ook om de natuur op en rond het water. Vandaar dat bijvoorbeeld het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn de open dag ook op zondag 15 april heeft gezet."

Wie organiseert het evenement?

"De Stichting Promotie Warmond. De stichting wilde eigenlijk geen evenementen zelf gaan organiseren, maar besloot dat het voor de gewenste verbinding wel nodig was om te laten zien dat het mogelijk is. Dat is waarom je ook verenigingen, organisaties en bedrijven bij elkaar ziet. De stichting heeft dit opgezet en hoopt hiermee een goede basis neer te zetten voor de volgende jaren."

Is het eenmalig of zijn de Warmondse Waterdagen er volgend jaar weer?

"We hopen dat het mensen enthousiasmeert en dat er veel belangstelling is. De stichting zou graag zien, samen met het Kaagwater Jazz, dat het een jaarlijks evenement wordt rond de opening van het vaarseizoen. Samen met de opening bij de Jeneverboom vieren we eigenlijk het hele weekend dat het watersportseizoen weer begonnen is en daarbij onze prachtige ligging aan het water. We evalueren de eerste editie met alle betrokkenen en besluiten dan wat we doen."

Meer informatie op www.warmondaandekaag.nl.


Verslaafd? Nee! Of toch wel?

Sassenheim n Waar velen alleen denken aan alcohol, sigaretten of drugs, zijn er ook andere verslavingen die het leven sterk kunnen beïnvloeden, zoals werk of sociale media. Verslaving eist een hoge tol in persoonlijke levens, maar zorgt ook maatschappelijk voor veel schade. Fé Bloema, preventiedeskundige van Brijder Preventie Zuid-Holland Noord/Parnassia, gaat op woensdag 18 april om 20.00 uur in op de kenmerken van verslaving en mogelijke oplossingen.

Tijdens deze bijeenkomst, gehouden in de Julianakerk (Julianalaan 6), is er ook volop ruimte voor vragen over dit onderwerp.

De informatieavond wordt georganiseerd door de Commissie Vorming & Toerusting van de Raad van Kerken Sassenheim. De toegang bedraagt 3 euro.


Dansende koeien weer de wei in

Warmond n De koeien van Corné Pennings zijn in november op stal gegaan om de winter binnen te vertoeven. Met een dagelijkse maaltijd van kuilgras, wortelen en mais en een goede slaapplek zijn de wintermaanden goed door te komen. Maar zo richting april, wanneer de lente de stal binnendringt, worden de koeien onrustig. Tijd om naar buiten te gaan, en wel op zondag 15 april.

Zodra de staldeuren opengaan en de koeien de hectares vers gras zien is er geen houden aan. Ze rennen naar buiten en springen hoog in de lucht. Want voor een koe gaat er niets boven frisse buitenlucht, mals gras en ruimte om te banjeren.

Bezoekers zijn op zondag 15 april vanaf 11.00 uur van harte welkom. Ze kunnen dan een kijkje nemen in het bedrijf en bij een kraampje genieten van koffie of thee. Om 12.00 uur gaan de staldeuren open en springen de dames naar buiten.

op de fiets

Zuivelboerderij Pennings ligt aan de Hellegatspolder 1 (einde 3e poellaan in Lisse) in Warmond. Meer informatie op www.zuivelboerderijpennings.nl. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen, om parkeerproblemen te voorkomen.