Keukenhof-directeur Bart Siemerink toost met vicevoorzitter Gerrit Rutgrink. | Foto: pr.
Keukenhof-directeur Bart Siemerink toost met vicevoorzitter Gerrit Rutgrink. | Foto: pr. Foto: Wilma van Velzen

Bloemencorso eert overleden voorzitter met eigen prijs

REGIO n De 71ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek staat in de steigers. Woensdag 18 april kan het opbouwfeest beginnen met de eerste steek op de praalwagen van Teylingen. Leo van den Ende, schilder van Panorama Tulipland, gaat deze taak verrichten.

"Na het overlijden van onze corsovoorzitter Leo van der Zon begin dit jaar hebben wij als bestuur de belofte gedaan een bijzonder mooi corso te laten rijden", meldde corso-vicevoorzitter Gerrit Rutgrink tijdens de persconferentie op 10 april in Keukenhof. "We zijn er trots op dat ons corso ook dit jaar weer achttien praalwagens en ruim dertig luxe wagens en bijzondere voertuigen telt. "

Leo van der Zon Corsoprijs

Eveneens maakte Rutgrink bekend dat de Leo van der Zon Corsoprijs voor het beste entertainment in het leven is geroepen. "Wat is er niet mooier dan deze entertainmentprijs te vernoemen naar Leo die de aanzet gaf voor de vernieuwing op het gebied van figuratie en muziek in het corso? Zo kunnen we hem blijven herdenken. En muzikaal pakken we direct flink uit, want behalve de muziekkorpsen uit de corsogemeenten worden ook bijzondere korpsen verwacht waaronder het 110-koppige korps The Beat Goes On uit Portland USA en het fietsende korps uit Opende."

De prijs wordt gemaakt door meesterlasser Jan Biemond, die werkzaam is bij De Nie in Warmond. Menig praalwagen heeft hij al gelast en inmiddels heeft hij al zijn creativiteit aangesproken voor het realiseren van de Leo van der Zon Corsoprijs. De prijs heeft de vorm van het corsologo, dat onder Van der Zons voorzitterschap werd ontworpen en een verwijzing is naar de bloembollencultuur en bloembollen die de basis zijn van het bloemencorso van de Bollenstreek.

Hyacinten genoeg

Het onverwacht prachtige lenteweer heeft van de grote zorg voor de bloemen voor bestuurslid Ted Kortekaas een kleinere zorg gemaakt. Daags na de persconferentie kon gestart worden met het snijden van de hyacinten. Wel is het aantal kleuren beperkt, want op dit moment bloeien alleen nog de vroege soorten.

Daarnaast meldde Rutgrink dat het corso met zijn tijd meegaat en blijft vernieuwen. "Met de ontwikkeling van de app 'Bloemencorso Bollenstreek onderweg' manage je daarmee nog beter het 'aaneengesloten en op tijd rijden'. Verder kunnen corsobezoekers desgewenst een financiƫle bijdrage doen bij enkele schooiers die voortaan een draadloos pinapparaat bij zich hebben. Ook kan men online een donatie doen." Het corso rijdt zaterdag 21 april van Noordwijk naar Haarlem. De avond ervoor rijdt het met lichtjes door Noordwijkerhout.