Gemeente eist grond terug

Teylingen n De gemeente wil duidelijkheid scheppen over alle stukjes grond die de bewoners zich oneigenlijk, en soms onbedoeld, zich hebben toegeëigend.

De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van al de gronden van de gemeente die door particulieren in gebruik zijn genomen. Die moeten om definitief duidelijkheid te verschaffen, of worden verkocht, óf worden verhuurd, óf weer terug naar de boezem van de gemeente.

Onder de oneigenlijk ingenomen publieke bezittingen zitten veel kleine perceeltjes, zoals steigertjes in het gemeentewater. Het is de gemeente niet aan gelegen allerlei gronden te verkopen. Zo staan woningcorporaties niet te trappelen om die kosten te gaan maken. Er wordt gekeken naar een pragmatische oplossing, bijvoorbeeld een grondruil. Het handhaven is een bevoegdheid van B&W. Jaren geleden heeft de gemeenteraad deze overgedragen aan B&W. Die komt, om de raad te informeren, met een Plan van Aanpak. (NK)


Teylingen bindt strijd aan tegen armoede

Teylingen n De ellende, de uitsluiting, Teylingen moet er niets van hebben. De gemeente heeft een beleid opgesteld om armoede te bestrijden.

Iedereen moet voldoende besteedbaar inkomen hebben en volwaardig mee kunnen doen in maatschappij. De gemeente heeft veertien ambities daartoe opgesteld, zoals het verbeteren van de inburgering, leerlingenvervoer, schuldhulpverlening en het voorkomen van de afhankelijkheid op de voedselbank. Het participeren in sport en cultuur moet meer worden gestimuleerd. Gelet dient te worden op werkende armen. Vroegtijdig signaleren van financiële problemen is een noodzaak. Laaggeletterdheid moet worden bestreden en de samenwerking onder noodfondsen gestimuleerd. Aan al deze ambities zijn concrete maatregelen en projecten gekoppeld om uit te voeren.

De raadscommissie Welzijn was vorige week positief over de aanpak. Het CDA greep terug op een oude wens om in Teylingen verruimd aanspraak te kunnen maken op ondersteuning met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum in plaats van 120. Op 26 april gaat de gemeenteraad een besluit nemen. De verwachting is dat het beleid ongewijzigd wordt aangenomen. (NK)