Rembrandt's schilderij 'Saskia als Flora' werd opnieuw geschilderd door de Noyense School. | Foto: pr.
Rembrandt's schilderij 'Saskia als Flora' werd opnieuw geschilderd door de Noyense School. | Foto: pr. Foto: pr.

'Noyense Flora' is verhuisd

Sassenheim n In het Rembrandtjaar 2006 werd overal in Nederland, maar speciaal in zijn geboortestad Leiden, herdacht dat de beroemdste schilder Rembrandt van Rijn 400 jaar geleden geboren was. Kunstenaars van de Noyense School maakten op verzoek een vergrote weergave van Rembrandt's charmante schilderij 'Saskia als Flora'. Na twaalf jaar in de opslag, heeft het schilderij sinds afgelopen weekend een nieuw onderkomen.

In het kader van de Rembrandtherdenking ontving schilderscollectief De Noyense School in Sassenheim een verzoek van de kunstcommissie van de Hortus Botanicus in Leiden, één of twee grote schilder-stukken te maken over onderwerpen die een relatie hadden met Rembrandt. De bedoeling was deze stukken gedurende de zomermaanden tentoon te stellen in de Orangerie van de Hortus.

Op initiatief van Arda Pels besloten zeven schilders van De Noyense School een vergrote weergave te maken van Rembrandt's charmante schilderij 'Saskia als Flora'. Jantien Brameier, Herbert de Bruijn, Ton van Haren, Arda Pels, Loes Poppelier, Ton Poppelier en Mieke Schellekens schilderden ieder een paneel, die samengevoegd een schilderij vormen van 3,0 bij 2,4 meter.


Na de zomer moest het schilderij wijken voor de tropische planten die niet buiten kunnen over-winteren. Het is daarna nog op verschillende plaatsen in Zuid-Holland tentoon gesteld en vervolgens te koop aangeboden aan onder andere de Keukenhof, de veiling Flora in Rijnsburg en andere grote bedrijven die zich bewegen in de bloemen- en bollenhandel. Niemand had plaats of belangstelling voor het werk, zodat het uiteindelijk belandde op de zolder van het atelier van
De Noyense School.

Helemaal thuis

Dit jaar is er opnieuw veel belangstelling voor Rembrandts Flora, doordat het tot 14 mei tentoongesteld wordt in de Hermitage Amsterdam. Ook de 'Noyense Flora' kreeg daardoor aandacht en is kort geleden alsnog verkocht, nadat ze de twaalf jaar opslag uitstekend had doorstaan. Op zaterdag 14 april is ze verhuisd naar een statig Utrecht's grachtenpand, dat -heel toepasselijk-, is gebouwd in de tijd waarin Rembrandt en Saskia leefden. Te oordelen naar de stille glimlach op haar gezicht, voelt Flora zich er helemaal thuis.


Honderdste verjaardag

Warmond/Oegstgeest n Mevrouw Hielkje Kemper-Pebesma vierde op 11 april haar honderdste verjaardag. Dit werd gezellig gevierd met taart, koffie en een smakelijk koud buffet in de brasserie van woonzorgcentrum Rustenborch in Oegstgeest.

Geboren en getogen in het oostelijk deel van Groningen, randje Drenthe, woont mevrouw Kemper al weer ruim een kwart eeuw in de regio. Voor haar enige dochter kwam ze naar Warmond. Zij is vijf jaar geleden verdrietig genoeg overleden. Eind 2016 kwam mevrouw Kemper over vanuit Warmond naar Rustenborch in Oegstgeest. Daar geniet ze van het uitzicht op de plaatselijke voetbalverenging. Dagelijks maakt ze haar kruiswoordpuzzel en probeert ze een ommetje te maken.

Natuurlijk kwam vorige week ook de burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, langs om de eeuwelinge van harte te feliciteren.

Burgemeester Jaensch feliciteert mevrouw Kemper met haar honderdste verjaardag. | Foto: Willemien Timmers