De fotosessie van de koninklijke familie in park Groot Leerust in Warmond. | Foto: archief/ RVD
De fotosessie van de koninklijke familie in park Groot Leerust in Warmond. | Foto: archief/ RVD Foto: RVD

Bijzondere koninklijke bezoeken aan de Bollenstreek

Regio n Koning Willem-Alexander blaast op vrijdag 27 april alweer 51 kaarsjes uit. Hij viert deze dag samen met zijn familie in Groningen. De koninklijke familie was de afgelopen twintig jaar ook regelmatig in de Duin- en Bollenstreek te vinden.

Door Lotte Zoet

Koninginnedag 2000 in Katwijk en Leiden is het grootste en meest bekende bezoek dat de koninklijke familie bracht aan de Duin- en Bollenstreek. Koningin Beatrix vierde op die zaterdag 29 april haar 62e verjaardag.

De Keukenhof is een bekende plek voor veel toeristen, maar deze plek valt ook zeker in de smaak bij ons huidig koningspaar. Het eerste publieke bezoek dat Willem-Alexander en Máxima samen aflegden was aan de Keukenhof in 2001. De Keukenhof heeft ook tulpen die vernoemd zijn naar leden van de koninklijke familie, zo is er de tulp 'Prinses Irene'. Ook na 2001 werd het bloemenpark vaak bezocht, zo ging Máxima samen met de koningin van Zweden in 2009 naar de Keukenhof. Het Zweedse koningspaar was toen in Nederland op staatsbezoek.

Daarnaast zijn de royals ook vaak te vinden in de badplaats Noordwijk. Prins Pieter-Christiaan en prinses Anita wonen er samen met hun kinderen, Emma en Pieter. De koninklijke familie was hier in 2014 bij twee dopen; van de dochter van prins Jaime en prinses Victoria en van de dochter van prinses Carolina en Albert Brennikmeijer.

Bijzonder bezoek

Twee keer per jaar houden de koning en koningin samen met hun drie dochters een officiële fotosessie voor de pers. Afgelopen zomer was deze fotosessie in Warmond. In Park Groot Leerust poseerde het gezin voor de uitgenodigde pers en het toegestroomde publiek. Het werd een geslaagde fotosessie met als resultaat veel oer-Hollands plaatjes, met name door de Zwanburgermolen die mooi op de achtergrond van de foto's te zien is.

De leden van de koninklijke familie leggen ook vaak kleinere bezoeken af. Zo opende koningin Máxima in 2013 het Fioretti College in Hillegom. Koning Willem-Alexander opende op 4 september 2015 het Museum Engelandvaarders in Noordwijk.

De Bollenstreek is dus populair onder de Nederlandse royals. In de toekomst worden daar wellicht nog bezoeken aan toegevoegd.