Het ontwerp van Judith van der Meer en haar consulent Renee Korbee. | Foto: pr.
Het ontwerp van Judith van der Meer en haar consulent Renee Korbee. | Foto: pr. Foto: pr.

Jacoba, Boerhaave en bloemen samen op de muren van de Nagelbrug

n Muurschildering onderdoorgang deze week van start

Voorhout n Kunstenares Judith van der Meer is deze week gestart met het aanbrengen van de muurschilderingen op de muren van de onderdoorgang bij de Nagelbrug. Het ontwerp brengt verleden, ambacht en natuur samen, met onder andere Jacoba van Beieren met een hoofdtelefoon op.

De Rotary Club Voorhout wilde met de eigen vijfentwintigste verjaardag een cadeau geven aan Voorhout. Het werden er uiteindelijk twee; het beeld De Kus bovenop de vernieuwde Nagelbrug en een schildering op de muren van de nieuwe fiets- en wandelonderdoorgang. Mede dankzij crowdfunding kunnen beide projecten gerealiseerd worden.

Ideeën aanleveren

De Kus werd vorig jaar september al onthuld en deze week wordt het tweede cadeau aangebracht. Het ontwerp is tot stand gekomen tijdens een aantal bijeenkomsten in maart, georganiseerd door de gemeente, waarbij inwoners ideeën konden inbrengen voor de muurschildering. Alle suggesties en aanbevelingen zijn ingeleverd bij de kunstenares Judith van der meer en haar consulent Renee Korbee. Eerder was Van der Meer al verantwoordelijk voor de muurschildering in de fietstunnel onder het station Sassenheim. Ook schilderde zij op de wanden van de fiets- en wandelonderdoorgang onder de A44, ter hoogte van de Wasbeek en jongerencentrum Fascines, al verschillende sporters.

Vorige week werd het definitieve ontwerp gepresenteerd. De muurschildering op de twee wanden van de Nagelbrug laten geen verhalend schilderij zien maar een luchtige compilatie van verwijzingen naar herkenbare personen, tradities en bezigheden in Voorhout.

Trekpaard en de pater

Op het ontwerp voor aan de fietspadzijde (schets boven) staan onder andere een trekpaard, een pater en Jacoba van Beieren. Daarover schrijft het ontwerpersduo: "Het trekpaard trekt geen schuit, maar een pater van de voormalige BNS (nu de KTS). Op deze school werden jongens onderwezen in allerlei ambachten zoals koken en techniek waarbij je kleine aanwijzingen ziet bij de pater en het paard. De tekst "Kom boy, even zingen" is van de zangbundel van de BNS.
De leidsels van het paard zijn afkomstig van een haspel (moderne 3D printer). Dit draad verbindt het geheel; het leidt naar Jacoba van Beieren die een hoofdtelefoon op heeft (gehoorbescherming tegen industrieel lawaai). Zij staat juist alle misbaksels van Jacobakannetjes in de gracht te gooien, zo gaat de legende. De houtduif scheert regelmatig over het park Overbosch."

De bok trekt de kar

Op de muur aan de voetpadzijde (schets onder) zijn een bok, een hyacint en een vlinder te zien. "Hier trekt de bok 'de kar'. Dit is een verwijzing naar het carnaval wat in Voorhout nog sterk leeft. De bok staat op de puinhopen van de omringende gebouwen die bij de Nagelbrug hebben gestaan. Op de bok zit een moderne scholier met een lasapparaat. Ook hier is alles met elkaar verbonden door de draad/leidsels waarbij de kom met de esculaap (symbool voor geneeskunde en farmacie) afkomstig is uit de tuin van het Boerhaavehuis. Natuurlijk mag de bollencultuur niet ontbreken; er is een enorme hyacint te zien die strooit met losse bloemen. Die bloemen krijgen een kleurbadje van het blik verf dat van boven wordt uitgegoten. Het is een verwijzing naar belangrijke industrie in de gemeente en de hoofdsponsor. De bij en de vlinder komen af op de geur en kleur van de hyacint."

De muren zijn vorige week al geëgaliseerd. Judith van der Meer is op maandag 23 april begonnen met het aanbrengen van de beschildering. Zij is daar naar verwachting tot eind mei mee bezig.