Afbeelding
Foto: pr.

Gemeente realiseert Nieuw Beschut Werk

regio n Mensen met een beperking kunnen een werkplek krijgen bij het zogenaamde Nieuw Beschut Werk. Het is de opvolger van de sociale werkplaatsen die gesloten moesten worden. Op 1 januari 2017 zijn die wetswijzigingen rondom beschut werk in werking getreden. De gemeente is verplicht beschutte werkplekken te realiseren.

Door Piet de Boer

Dit zogenaamde Beschut Werk is bedoeld voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. De begeleiding is zo intensief en de werkomgeving moet zo grondig worden aangepast dat dit niet verwacht kan worden van een gewone werkgever.

Samen met de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) is voorgesteld deze voorziening te realiseren binnen de Gemeenschappelijke Regeling Kust- Duin- en Bollenstreek (GR KDB). Er worden voor de gemeenten Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk dit jaar 36 plekken voor Beschut Werk gerealiseerd. Geschat wordt dat 53 mensen die staan op de wachtlijst van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) in aanmerking komen voor Beschut Werk. Door de Participatiewet komt zo een nieuwe versie van de sociale werkplaats terug.


Scheefhuurders gaan bij Stek fors meer betalen

Regio n De overheid stelt jaarlijks de maximaal toegestane huurverhoging vast. Dit jaar is dat 3,9 procent voor huurders met een inkomen tot 41.056 euro en een huur onder 710,68 euro. En 5,4 procent voor huurders met een inkomen boven 41.056 euro.

Stek legt de focus de komende jaren op betaalbaarheid en beschikbaarheid. Dat betekent onder andere: betaalbare sociale huurwoningen voor huurders met lage inkomens. Daarom krijgt deze groep huurders dit jaar een beperkte huurverhoging: 1,4 procent. Scheefwoners zijn huurders van een sociale huurwoning met een inkomen boven 41.056 euro. Scheefwoners met een huur lager dan 710,68 euro krijgen dit jaar de maximale huurverhoging van 5,4 procent. Stek wil daarmee deze huurders verleiden om te verhuizen, wat de beschikbaarheid van sociale huurwoningen vergroot. Voor huurders van een vrije sectorwoning rekent Stek alleen de inflatievolgende huurverhoging van 1,4 procent. HuurdersBelangenVereniging Bollenstreek heeft bij Stek een lagere huurverhoging voor scheefwoners met hoge huurprijs bedongen.


Medailles en certificaten tijdens korpsavond

Voorhout n Het brandweerkorps Voorhout heeft tijdens de jaarlijkse bijeenkomst meerdere vrijwilligers in het zonnetje gezet.

De leden werden op vrijdag 20 april door korpscoördinator Wim Jonker en burgemeester Carla Breuer toegesproken. Danny Penseel zit tien jaar bij de vrijwillige brandweer en ontving de medaille orde en veiligheid. Ook Tunji Owobowale (vijftien jaar) en Erik van der Veld (vijfentwintig jaar) ontvingen die medaille. Met de kwarteeuw die Van der Veld is aangesloten bij het korps,verdiende hij ook nog een brandweercertificaat. Dat certificaat was er ook voor Ton van Rijn, die twaalf en een half jaar bij de brandweer zit. Tot slot werd er afscheid genomen van Dennis Egberts; door zijn verhuizing naar Noordwijkerhout sluit hij zich bij het korps in die gemeente aan.

Stijging alarmeringen

Het team in Voorhout heeft het afgelopen jaar ook wat veranderingen doorgemaakt. Zo hebben zij vorig jaar afscheid genomen van twee leden maar zijn er al twee nieuwe leden geworven. Zij zijn in opleiding en zullen in de toekomst het team gaan versterken. Een van deze nieuwe leden is Bradley Ketelaar, die is doorgestroomd vanuit de jeugdbrandweer.

Jonker stond daarnaast stil bij de grote diversiteit aan incidenten en de stijging van het aantal alarmeringen door de jaren heen. In 2017 waren er 126 meldingen waar het korps voor werd opgeroepen. Edo Groenendijk en Arjan van de Watering hebben een update gegeven over de huidige stand van zaken wat betreft de reorganisatie bij de veiligheidsregio en de visie die hierbij wordt gevolgd.