Afbeelding
Foto: pr.

Kunstschilder Leo van den Ende prikt eerste hyacint

Teylingen n Het was aan de Voorhoutse kunstschilder Leo van den Ende, bekend van het beroemde schilderij Panorama Tulipland, de eer om de eerste steek in de praalwagen van de gemeente Teylingen te zetten. Met het penseel heeft de artiest van het dundoek al veel eerste streken op een nieuw schilderij gezet, maar de eerste steek op een praalwagen doen is weer een ander kunstje.

Door Piet van Kampen

Traditiegetrouw was het op woensdag 18 april druk in de Klinkenberghallen bij het steken van de praalwagens die tijdens dit 71e bloemencorso het thema 'Cultuur' van Noordwijk naar Haarlem uitbeeldden. Alvorens het officiƫle moment daar was opende waarnemend voorzitter van het corso, Gerrit Rutgrink (rechts op de foto), de bijeenkomst. Na zijn welkom richtte burgemeester Carla Breuer het woord tot de aanwezigen. Dat zij op gepaste wijze even stil stond bij het overlijden van de vorige voorzitter Leo van der Zon was uiteraard en volkomen terecht op z'n plaats. "We missen Leo".

Kagerplassen, koe en trein

Vervolgens over tot het officiƫle moment. "Als je buiten staat, ruik je de geur van de bloemen al, het is een opmaat naar het corso. We hebben even om ons heen gekeken voor het thema voor de praalwagen van de gemeente Teylingen (foto boven). U ziet een waterrad vanwege de Kagerplassen, een koe en een trein. Het is allemaal oer-Hollands en past bij onze cultuur". Daarna prees burgemeester Breuer de vele vrijwilligers die nog druk in de weer waren om de achttien praalwagens op te tuigen met de vele honderdduizenden hyacinten. "Het is een pittige tijd voor jullie."

Eerste hyacint

Na haar lovende woorden was het de beurt aan Van den Ende om de eerste hyacint te steken. De eerste, nou ja, niet de eerste. Het is net als in de bouw als er een eerste steen wordt gelegd. Dan ligt er ook altijd al een begin van het bouwwerk. Na de eerste steek verzorgde leden van Theaterschool Teylingen een paar mooie zangnummers die er uitstekend in gingen bij het publiek.

Afbeelding