Deelnemers aan de workshop aan de slag met het deeg voor hun saj brood. | Foto: MV
Deelnemers aan de workshop aan de slag met het deeg voor hun saj brood. | Foto: MV Foto:

Al smullend van het saj brood leren over andere culturen

n Kookworkshops voor leerlingen uit de bovenbouw

Sassenheim n In de aula van basisschool de Overplaats ruikt het woensdagmiddag 18 april heerlijk naar vers brood. Tijdens de eerste workshop van het Centrum voor ontmoeting en culturele uitwisseling leren twintig kinderen over de Syrische cultuur en maken ze zelf Saj brood. Het moet zorgen voor meer begrip voor elkaars cultuur.

Zo af en toe komt een leraar van de basisschool even langs. "Dat ruikt lekker," klinkt het. Direct vraagt Nour Fattouh of ze misschien ook een Saj brood met verse hummus willen. Dat laten de leraren zich natuurlijk geen tweede keer zeggen.

Fattouh is een van de initiatiefneemsters van het Centrum voor ontmoeting en culturele uitwisseling. Daarmee wil ze Nederlandse en Arabische kinderen kennis laten maken met elkaars cultuur. Bij de Stichting Syrische Vrouwen in Nederland, waar Fattouh ook deel uitmaakt, horen ze verhalen over het onbegrip, veroorzaakt door een gebrek aan kennis. Zelf kreeg de goedlachse Syrische daar mee te maken toen haar dochter naar school ging met een Syrisch brood. De vorm van het brood - het lijkt op een pannenkoek- was onbekend bij haar klasgenoten. Die moesten er om lachen. De dochter van Fattouh kwam verdrietig thuis. Haar moeder had de oplossing: de volgende dag trakteerde ze de hele klas op het Syrisch brood. De klasgenoten smulden ervan en zo was er opeens begrip.

Het lijkt de aanleiding voor het idee voor de kookworkshop: door kennis te maken met andere smaken, leren de kinderen andere culturen kennen en begrijpen ze elkaar beter. "Onbekend maakt onbemind," zegt Fattouh. "Dat willen we met de workshops omdraaien. En door de kinderen, hopen we ook de ouders te bereiken."

Leren over ander land

De deelnemers zijn ondertussen bezig met het kneden van hun deeg, bestaande uit water, meel en zout. Met de deegroller maken ze het zo plat mogelijk. Emaan ('ik ben 9,5 jaar) van De Rank is er druk mee. Ze weet van de workshop via de Jasmijn school, de Arabische school waar iedere zaterdag les wordt gegeven. Het is voor het eerst dat ze het brood bakt. Nadat het deeg is uitgerold, wordt het op een bakplaat gebakken. "Lekker", zegt ze even later aan tafel.

Emma (11) en Minke (11), klasgenootjes uit groep 7 van de Overplaats, smullen ook van hun saj brood. De hummus, gemaakt door een van de helpende Syrische dames, valt ook in de smaak. "Het leek ons leuk om mee te doen. Mijn vader kookt vaak, maar ik vind het zelf ook leuk," zegt Emma. "En het is leuk om over een ander land te leren." "We hadden niet hoeven lunchen," concludeert Quinn (10), die even later samen met Florieke (10) toch nog een tweede brood gaat maken.

Meer workshops

Net als de kinderen, zijn ook Fattouh en haar mede-organisatoren enthousiast. De workshop wordt nog twee keer gegeven. Die van woensdag 25 april zit met twintig deelnemers al vol, op woensdag 6 juni is er nog een enkele plek beschikbaar voor leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 van de Sassenheimse basisscholen. Deelname is gratis, want voor de organisatie heeft het centrum een donatie van 2.000 euro gekregen van Fonds 1818.

Na de zomer is een volgende ronde workshops gepland. Dan wil het centrum de kinderen informeren over muziek, kalligrafie en wellicht een museumbezoek. De focust ligt zeker niet alleen op de Syrische cultuur, besluitFattouh. "Het kan net zo goed zijn dat we tijdens een volgende ronde kookworkshops Nederlands brood gaan bakken."


Het verzet centraal bij dodenherdenking

Warmond n De dodenherdenking op vrijdag 4 mei wordt in Warmond ingevuld met een bijeenkomst in de Protestantse kerk (Herenweg 82). Daar vertelt René van Elburg over zijn vader George, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat. De herdenking begint om 19.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. De bijeenkomst heeft geen kerkelijk karakter.

George van Elburg was tijdens de Tweede Wereldoorlog eigenaar van de Warmondse drukkerij van Elburg en heeft in het verzet moedige dingen gedaan. Zijn zoon René zal over het verzet vertellen. Ook zal burgemeester Carla Breuer spreken namens de gemeente. Net als in vorige jaren dragen twee kinderen van groep 7, dit keer van basisschool De Buitenplaats, zelfgeschreven gedichten voor.

Twee minuten stilte

Na de herdenking in de kerk lopen alle aanwezigen naar het monument. Daar speelt Harmonie St. Matthias vanaf 19.45 uur Koraalmuziek. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur en het zingen van het Wilhelmus houdt de burgemeester een korte overdenking en leest een leerling van De Buitenplaats een zelfgeschreven gedicht voor.

Bloemen

Aansluitend aan de kranslegging kunnen alle aanwezigen hun eer betuigen aan de oorlogsslachtoffers. Er is een mand met bloemen waaruit aanwezigen een bloem kan pakken om bij het monument te leggen. Het staat daarnaast iedereen vrij om zelf bloemen mee te nemen.

Adoptie monument

Ieder jaar 'adopteert' een klas het monument aan de Herenweg. Op woensdag 25 april wordt de adoptie overgedragen aan een nieuwe groe leerlingen uit groep zeven van basisschool De Buitenplaats. Voorafgaand leren de kinderen over de lokale geschiedenis en over het thema 'verzet'.