Realisatie fietspad Roodemolenpolder blijft op de radar

Sassenheim/Voorhout n Het geplande fietspad door de Roodemolenpolder is een ontbrekende schakel in het regionale fietsnetwerk, zo blijft B&W onderstrepen. Raadslid Frans Nederstigt (ChristenUnie) had hierover onlangs vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving in De Teylinger.

Door Nico Kuyt

De aanleg van het fietspad door de polder kampt met enige vertraging, een kwaal waar in de procedure rond het pad al voortdurend mee wordt geworsteld. En op voorhand is nog niet aan te geven hoe lang het euvel gaat duren.

Nederstigt ziet liever dat de aanleg maar helemaal wordt stopgezet, maar daar is B&W het bepaald niet mee eens. Het project kent weliswaar een lange voorgeschiedenis, maar als gerealiseerd completeert het wel het fietsnetwerk van de provincie. Het is al heel lang opgenomen in het Provinciale Fietsplan.

Deel kosten voor gemeente

Er heeft wel een verandering plaatsgevonden. Het is nu zo dat de gemeente een deel van de kosten zelf moet ophoesten. Bij de start van het project was het uitgangspunt dat de provincie de totale kosten op zich zou nemen, zoals gebeurd is met het fietspad aan de Eikenhorstlaan. Bij de provincie is het beleid in de loop van de tijd gewijzigd. Nu betaalt de provincie de helft van de totale projectkosten. De andere helft is voor de gemeente. De totale kosten komen uit 950.000 euro. Voor de dekking van de gemeentelijke bijdrage is een subsidieaanvraag in voorbereiding voor een bedrag van circa 130.000 euro bij de regio Holland Rijnland, die een eigen fietsplan heeft. Het overblijfsel van 345.000 komt op het bordje van de gemeente.

Een deel van de uitgaven is voor de verwerving van grond als die nog niet in handen van de gemeente is. Die verwerving heeft nog niet plaatsgevonden.


Bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Warmond n Vrouwen uit Warmond, die zijn geboren tussen 1943 en 1968 kunnen vanaf woensdag 2 mei meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum op het parkeerterrein voor sporthal De Geest aan De Geestlaan in Warmond.

Alle vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Het doel van het onderzoek is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden direct naar de huisarts te gaan.

Tot en met medio mei worden ruim 900 vrouwen uit Warmond per brief uitgenodigd om borstfoto's te maken in het onderzoekscentrum.