Wethouder Van Kempen pleit in de raad voor het afwachten van het resultaat van het gesprek met het ministerie. | Foto: NK
Wethouder Van Kempen pleit in de raad voor het afwachten van het resultaat van het gesprek met het ministerie. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Loonkostensubsidie naar climax

Teylingen n De ingediende motie van CDA, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks in de gemeenteraad vorige week, is aangehouden. Het riep op om de inperking van uren en de beperking van de doelgroep van de loonkostensubsidie weer terug te draaien. Afgewacht wordt het resultaat van het overleg van wethouder Arno van Kempen met het Rijk.

Door Nico Kuyt

Door de loonkostensubsidie betaalt de gemeente werkgevers een deel van het loon zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt daar werk kunnen vinden. De werkgever betaalt alleen het deel van het minimumloon waarvoor de werknemer nog kan werken. De maatregel dreigde aan het eigen succes ten onder te gaan, het potje raakte snel leeg, overigens een heel positief teken. Om een financieel debacle te voorkomen, is eind 2017 door de gemeenteraden in de Bollenstreek besloten om het aantal uren dat door de loonkostensubsidie wordt vergoed, te verkleinen van 40 naar 25,5 uur per week, maatwerk uitgezonderd. Echter, een onrust brak uit. Werkgevers zouden minder bereid zijn werknemers via de loonsubsidie aan het werk te helpen of de contracten te verlengen. En voor een aantal verviel de subsidie geheel. De vier fracties dienden daarom de motie in om de beperking maar weer terug te schroeven. "Het gaat om kwetsbare mensen die aan het werk willen, maar niet kunnen omdat die 25 uur niet lonend is. Deze regeling is niet goed voor deze mensen en het treft ook de ondernemers", zo gaf de indienster van de motie Sybrinne de Vries (CDA) aan. "Er moet niet alleen gekeken worden naar het financiƫle plaatje, maar ook het menselijke plaatje. Verkeerde besluiten moeten wij op terugkomen. Daar is niks mis mee, maar eerlijk in zijn en dan de juiste beslissing nemen," dikte Helmar van der Ploeg (GroenLinks) het nog extra aan.

Strijdig met de wet?

Inmiddels heeft ook de staatssecretaris zich met de zaak bemoeid. De inperking zou strijd zijn met de Participatiewet. In de gemeenteraad vorige week verklaarde Van Kempen van mening te zijn dat het wel past, maar dat de mogelijkheid altijd bestaat dat het niet zo is. Deze week bekijken wethouder en ministerie tijdens overleg in het Bestuurscentrum wie gelijk heeft. Ook worden dan de kosten van de subsidie meteen even door Van Kempen aangekaart, want het geld dat de gemeente van het Rijk krijgt voor onder andere deze subsidie, is duidelijk niet voldoende. Van Kempen zal direct erna de raadsleden informeren over het resultaat van het gesprek. Indien het inderdaad in strijd is met de wet, dan moet zo spoedig mogelijk een reparatie uitgevoerd worden.

Mede namens de overige fracties, hield De Vries daarna de motie aan. In een opmerking onderstreepte zij nog dat in dit alles het niet ging om de integriteit van de wethouder. In een slotwoord gaf Frans Nederstigt (ChristenUnie) aan, dat ook als het niet in strijd is met de wet, het goed is om toch te kijken of het niet verstandig is de verordening sowieso in te trekken.