Afsluitende rapportage projecten MareGroep

Regio n Er is een veelheid aan projecten en activiteiten uitgevoerd met behulp van de 'Kerstensgelden' van het Rijk voor de transformatie en innovatie van de Sociale Werkbedrijf MareGroep. Dat blijkt uit de afsluitende rapportage ervan dat maandag het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Kust-, Duin- en Bollenstreek (GR KDB) is voorgelegd, die deze voor kennisgeving aannam.

Door Nico Kuyt

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder deze wet, dus een hele brede groep. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook hen met een arbeidsbeperking. Zoveel mogelijk moeten begeleid worden naar werk bij een 'gewone' werkgever in plaats dat zij een contract hebben bij de sociale werkvoorziening. Daar komen geen nieuwe plaatsen meer bij. De MareGroep behapstukt het maken van banenafspraken met werkgevers, nieuw beschut werk en taken die worden ingebracht in het Servicepunt werk, zoals re-integratie.

In het servicepunt komen ook de inzet van re-integratie instrumenten als loonkostensubsidies, waar de afgelopen tijd nog wat te doen is nadat vanwege de hoge kosten. De Bollenstreek besloot om in plaats van 40 uur nog maar voor 25,5 uur per week loonkostensubsidie uit te betalen aan werkgevers.

Detachering

Met het geld van het Rijk zijn een aantal projecten betaald. Het project dat in het oog springt, is de ontwikkeling op de afdeling GevaSol. Het internationale bedrijf is al enkele jaren op het terrein van de MareGroep aan de Nijverheidsweg aanwezig. Met de gelden zijn de ruimtes heringericht zodat de electro-assemblage op een hoger niveau verricht kan worden. Recent heeft GevaSol de ruimte gehuurd en de medewerkers op detacheringsbasis aan zich gebonden. Met GevaSol worden verdere publiek-private samenwerkingsvormen onderzocht. Naast GevaSol is er ook PostNL even verderop. Gewerkt wordt nu ook aan de volgende stap waarbij ook de nieuwe doelgroepen worden getraind en opgeleid om vervolgens uit te kunnen stromen naar betaald werk.

Veranderende rol MareGroep

Andere projecten zijn bijvoorbeeld rond de ontwikkeling van de expertise voor de nieuwe taken als gevolg van de veranderende rol van MareGroep. Er is geïnvesteerd in het opleiden van arbeidsdeskundigen, vanwege de stijgende vraag naar loonwaardemetingen en werkplekaanpassing bij werkgevers. En de ontwikkeling van het boekje 'Veilig & Gezond werken bij MareGroep'. Een leidraad voor de medewerkers om veilig en gezond te werken. Het boekje en de methodiek hebben de aandacht getrokken van Andere SW-bedrijven in het land en die hebben de MareGroep erover benaderd. Ook is inspanning geleverd in de communicatie, onder meer een vernieuwing van het intranet en een heel nieuwe website. Verder zijn nog diverse kleine projecten uitgevoerd.


Ingezonden: Bezwaar indienen bij de gemeente en dan…?

Ingezonden n "De gemeente Teylingen heeft toestemming gegeven om twee doorgangen te kappen van elk acht meter breed, om een 'tijdelijk' fietspad mogelijk te maken. Dit vanwege de reconstructie van het laatste deel van het fietspad naar- en van de Nagelbrug. In de vergunning wordt de Baden Powelllaan niet genoemd, maar Sportlaan 4 en daar stonden die bomen toch echt niet. Knullig dat een gemeente zijn eigen straten niet kent, maar dat terzijde.

De Betrokken Teylingers zijn een van de bezwaarmakers die binnen de geldende termijn formeel hebben gereageerd. Toch vond de gemeente het noodzakelijk om één dag na het aflopen van de bezwaartermijn, namelijk op zaterdag 14 april jongstleden, dit werk zo snel mogelijk uit te laten voeren. Waarom die haast en waarom op zaterdag?

Patroon

Vreemd, maar in Teylingen past dit helaas wel in een patroon. Bij de realisering van de milieustraat werd 'Het Eiland' op vrijdagavond en zaterdagochtend om 7 uur platgewalst, tijdens een vorstperiode. Dit mocht niet, vanwege dieren in winterslaap. Het bleek een milieudelict, gepleegd onder verantwoordelijkheid van de toenmalige wethouder. Drie afzonderlijke advocaten van gerenommeerde advocatenkantoren bevestigden dit.

Eerder nog, bij de bouw van Herenstaete, werden monumentale, beschermde bomen gekapt op Oudjaarsmorgen, omdat de hovenier 'de tekening op zijn kop hield'. De verantwoordelijke wethouder werd door een toevallig passerende burger uit zijn bed gebeld. Hij kwam en … stond er bij en keek er naar … Schadevergoeding dat wel, maar de bomen waren weg.

Een gemeente die dit soort acties uitvoert, ontkomt niet aan de verdenking van heimelijkheid. Dat hoeft niet als je de burgers serieus neemt en wil luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Laten we hopen dat de nieuwe coalitie deze praktijken achter zich laat."

Inger Lansen,

Vereniging Betrokken Teylingers