Nieuweling Ewout Braggaar (VVD) spreekt de gemeenteraad voor de eerste keer toe. | Foto: Nico Kuyt
Nieuweling Ewout Braggaar (VVD) spreekt de gemeenteraad voor de eerste keer toe. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Nieuwe gemeenteraad aan de slag

Teylingen n Een record aantal van vijf nieuwe raadsleden hield vorige week in de gemeenteraad de zogeheten maidenspeech. En na anderhalf uur praten werd er, op wat hamerpunten na, geen enkel besluit genomen.

De achterliggende verkiezing heeft veel nieuwe raadsleden in het pluche van de gemeenteraad gebracht. Het zijn er dertien in totaal. Vorige week konden zij in de raadsvergadering meteen fors aan de slag met het moeilijke dossier van de loonkostensubsidie. Het is in Teylingen nog niet voorgekomen dat zoveel nieuwe raadsleden in een raadsvergadering voor het eerst vanaf het spreekgestoelte hun zegje deden. Er gelden overigens strikte regels wanneer een maidenspeech wordt gehouden. Zo mag de spreker niet door een interruptie van de andere raadsleden onderbroken worden. Het wordt in de komende raadsvergaderingen nog even puzzelen wie nu wel of niet zijn maidenspeech gehouden heeft en interruptie-fähig is. (NK)


Motie voor kinderpardon

Teylingen n De raadsfractie van de ChristenUnie heeft een motie ingediend om B&W bij staatssecretaris van Justitie en Veiligheid er op aan te dringen, dat er een oplossing moet komen voor kinderen die hier al lang wonen, maar dreigen het land te worden uitgezet.

De kinderen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland en zijn hier geworteld. Het thuis van deze kinderen is gewoon in Nederland en zouden hier ook mogen blijven, stelt de ChristenUnie. Deze kinderen alsnog uitzetten naar landen die voor hen volslagen vreemd zijn, doet hun ontwikkeling geweld aan. De huidige regeling voor het kinderpardon wordt volgens de indiener(s) te strikt toegepast, want steeds minder kinderen mogen blijven. De motie vraagt B&W om bij de regering een warm woordje voor deze kinderen te doen. De volgende maand wordt de motie voorbesproken in de raadscommissie, waarna de gemeenteraad op donderdag 31 mei een besluit neemt. (NK)


Inschrijftijd huurwoning Teylingen gelijk ten opzichte van vorig jaar

Regio n De inschrijftijd die nodig is voor een huurwoning in Teylingen, is - net als in 2016- in 2017 ook 5,9 jaar. Dat in Teylingen de wachttijd op een woning gelijk is gebleven, gaat tegen de regionale trend in. Gemiddeld is de wachttijd in Holland Rijnland toegenomen van 5,7 naar 6,1 jaar. Dit staat in de jaarrapportage van WoningNet Holland Rijnland over 2017.

De druk op de woningmarkt neemt ook in de sociale huursector in Holland Rijnland toe. Holland Rijnland Wonen is de vereniging van 17 woningcorporaties in Holland Rijnland, het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland; van de Bollenstreek tot en met Alphen aan den Rijn. Ook Teylingen, met woonstichtingen Stek en Vooruitgang, maakt onderdeel uit van Holland Rijnland. Eind 2017 is het aantal geregistreerd woningzoekenden in Holland Rijnland toegenomen tot een nieuw record, ruim 90.000. Daarvan komt 4,633 uit Teylingen. Holland Rijnland noemt de 10.844 inschrijvers van buiten de regio 'opvallend'.

De gemiddelde inschrijftijd in Teylingen in 2017 was 5,9. Alleen in Voorschoten Zoeterwoude is dat lager. In alle andere gemeenten ligt de wachttijd tussen de 6 en 6,5 jaar.

Tegelijk zijn in 2017 300 woningen minder dan in 2016 voor de verhuur beschikbaar gekomen. Dit omdat minder nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd. In Teylingen zijn 205 normale woningen verhuurd en 41 seniorenwoningen. Er zijn geen starterswoningen verhuurd. In totaal zijn er twintig nieuwbouw (eengezins-) woningen aangeboden. Alle nieuwbouw woningen zaten in de hoogste prijsklasse: 635,06 tot 710,68 euro huur per maand.

Het grootst aantal huurders heeft juist een inkomen van 22.200 euro of minder (114), gevolgd door de categorie tussen 22.200 en 30.175 euro (75). Toch werd veruit het meest verhuurd in de hoogste categorie: tussen 635,06 en 710,68 euro huur. "In Noordwijk, Teylingen en Voorschoten worden meer woningen in de hoogste klasse aangeboden, dit wijkt af van de regionale trend," staat in het rapport.

Om voor een eengezinswoning in aanmerking te komen is het noodzakelijk om een hoge gemiddelde inschrijftijd te hebben, 6,5 jaar. In Teylingen ligt de inschrijftijd voor een eengezinswoning nog wat hoger: 7,3 jaar. In Oegstgeest duurt het ruim 8 jaar.

Van buiten Teylingen

Het gemiddeld aantal reacties per woning is toegenomen van 84 naar 107. Het gemiddeld aantal reacties op een aangeboden woning is 92 in Teylingen. Het totaal aantal reacties op woningen in Teylingen was in 2017 13.587. Daarvan komen de meeste uit Teylingen (2863), op de voet gevolgd door reacties van buiten de regio (2785). Het aantal reacties van binnen de eigen gemeente is ten opzichte van 2016 met 3 procent gedaald.

In Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude worden meer woningen toegewezen aan woningzoekenden van buiten de gemeente dan vanuit de eigen gemeente. In Teylingen zijn 120 huurders uit Teylingen, tegenover 126 van buiten Teylingen. 192 inschrijvers uit Teylingen gingen in een andere gemeente wonen. De slagingskans was daar voor Teylingers ook groter; 14 procent in de eigen gemeente, tegenover 23 procent in de rest van Holland Rijnland. Lees meer op www.deteylinger.nl.