Raadslid Frans Nederstigt rond duurzaamheid ‚hoeveel kun je bijdragen’. | Foto: Nico Kuyt
Raadslid Frans Nederstigt rond duurzaamheid ‚hoeveel kun je bijdragen’. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Oppositie slaat eerste zet met programma over duurzaamheid

Teylingen n De onderhandeling om te komen tot een nieuwe coalitie moet nog worden afgerond, maar de te verwachten partijen van de oppositie, de ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en het CDA, hebben alvast een eerste politiek prikkelende initiatiefvoorstel ingediend rondom duurzaamheid.

Door Nico Kuyt

Het idee achter het initiatiefvoorstel is dat over zo'n belangrijk onderwerp de gemeente met de inwoners in gesprek zou moeten gaan. En dat het niet slechts moet worden afgetikt buiten het zicht, rond de onderhandelingstafel om te komen tot een nieuw B&W.

Inleveren

Tijdens die onderhandelingen gebeurt er toch al veel achter de schermen, zo vinden de vier opponenten. Zij vrezen dat bij een coalitieakkoord tussen VVD, Trilokaal en D66 het voor D66 gaat betekenen dat ze iets van hun ambities rond duurzaamheid zullen moeten inleveren. "Het is een 'hoeveel moet je inleveren', terwijl het bij het initiatiefvoorstel van de oppositie het een kwestie is van 'hoeveel kun je bijdragen'", maakt Frans Nederstigt (ChristenUnie) helder.

Niets zeggen

Bij de aankondiging van het initiatiefvoorstel in de afgelopen gemeenteraad heeft Monique de la Rie (VVD) aangegeven niets te willen zeggen tijdens de behandeling omdat het een onderdeel is van de onderhandeling om te komen tot een coalitie.

De oppositie vindt dit naar eigen zeggen jammer. Hun bijdrage 'Raadsprogramma Duurzaamheid' moet zorgen voor het opzwiepen van de verduurzaming, om als gemeente te innoveren en te investeren, maar ook een intensievere samenwerking tussen de gemeente en haar inwoners om zo een belangrijke bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de samenleving. „Daarmee levert duurzaamheid de inwoners veel op: Niet alleen is het prettiger wonen en dragen we op een actieve manier bij aan het in stand houden en het verbeteren van ons milieu en leefklimaat, maar we stimuleren en ondersteunen toekomstgericht ondernemerschap en bieden mogelijkheden op besparingen voor inwoners, bedrijven en gemeentelijke overheid", aldus het document.

Initiatiefvoorstel bespreken

Deze maand gaat de raadscommissie het initiatiefvoorstel voorbespreken en zal de gemeenteraad er een oordeel over vellen. Interessant is welke positie de coalitiepartijen D66 en Trilokaal hierin gaan innemen. Het vuur in de politieke arena wordt in ieder geval weer tot het kookpunt opgestookt.