Niels Langeveld kende twee zware races in Tsjechië. | Foto: pr.
Niels Langeveld kende twee zware races in Tsjechië. | Foto: pr. Foto: pr.

Met imponerende inhaalraces houdt Langeveld de schade beperkt

Sassenheim n Na de dramatisch verlopen vrije trainingen en kwalificatie heeft Niels Langeveld op het Autodrom Most in Tsjechië met twee ijzersterke inhaalraces de schade beperkt weten te houden. Na een motorwissel moest de coureur de eerste race als laatste starten, maar wist toch als elfde te finishen. De tweede race begon Langeveld als dertiende en ook deze race wist hij ver naar voren te komen. Hij werd vierde en reed tevens de snelste rondetijd.

Na zijn sterke seizoensstart op de Motorsport Arena Oschersleben wilden Niels Langeveld en zijn team racing one in Tsjechië op de 4,2 kilometer lange Autodrom Most een goed vervolg geven.

Motor vervangen

Tijdens de vrije trainingen merkte Langeveld echter dat de Audi op drie cylinders leek te lopen en waren de rondetijden daardoor niet goed. De oorzaak kon niet direct gevonden worden en tijdens de kwalificatie moest een reset van de Audi gedaan worden. Dat leek te helpen, in zijn eerste run reed Langeveld de derde tijd. Tijdens de tweede run brak de rechter demper en dus kon hij zijn tijd niet verbeteren. Langeveld werd dertiende en mocht dus niet naar de tweede kwalificatiesessie voor de top twaalf, wat met een gebroken demper toch ook niet mogelijk had geweest.

Daarmee was het leed van dit weekend nog niet geleden. De motor van de Audi werd uitvoerig gecheckt en er werd ontdekt dat de hele motor vervangen moest worden. Dat had als resultaat dat Langeveld de eerste race vanaf de 27ste en laatste startplek moest beginnen. Een tegenvaller voor de Sassenheimer, die voorafgaand aan het seizoen heeft uitgesproken kampioen te willen worden in de TCR Germany.

Geduldig

Getergd, maar zeker niet verslagen, wist Langeveld dat hij dit weekend moest proberen de schade te beperken. Gedecideerd knokte hij zich ronde na ronde naar voren. Daarmee moest hij geduldig zijn, want de safetycar kwam vanwege incidenten diverse keren de baan op. Zodra de baan weer vrij was vervolgde Langeveld zijn inhaalrace en zo wist hij van de 27e positie op te klimmen naar een respectabele elfde plek.

De tweede race op zondag begon de Audi met startnummer 14 vanaf de dertiende startpositie. Ook nu wist Langeveld dat hij geduldig zijn weg naar de kop van het veld moest zien te vinden. Ook deze race hengelde hij ronde na ronde tegenstanders binnen en zo klom hij op naar een vierde plaats.

Op weg naar de top drie werd zijn opmars gedwarsboomd door de achter hem rijdende klassementsleider Harald Proczyk. De Oostenrijker zag in de slotfase van de race een gat dat er niet was en tikte Langeveld rechtsachter aan. Met kunst en vliegwerk wist de racing one-rijder de Audi uit de slip te krijgen. Het gat naar de top drie was door het gevecht te groot en de race tekort, maar met een vierde plek kan Langeveld tevreden zijn.

Schade minimaliseren

Langeveld staat door het resultaat in het klassement op de derde plaats, met zicht op de leider Harald Proczyk. "Het was een mentaal zwaar weekend. Na de problemen in de trainingen en kwalificatie heb ik met deze resultaten de schade weten te minimaliseren. Ik sta nu derde en heb zicht op Proczyk, dat had ik vrijdag met alle problemen niet durven hopen. Het is geweldig om tijdens een race zoveel posities goed te kunnen maken, maar ik hoop dat ik de volgende races in juni op de Red Bull Ring weer gewoon aan de kop van het veld mag starten", besluit Langeveld.


Zwaar seizoen zit erop voor The Bassets

Sassenheim n Voor de rugbyers van The Bassets uit Sassenheim zit het loodzware seizoen erop. Op zaterdag 28 april moesten ze nog naar Middelburg voor hun laatste wedstrijd tegen Oemoemenoe.

Op de dag na Koningsdag moest The Bassets de sportieve plicht nakomen. Geen speler van coach Phil Leck is ongehavend en met pijntje en blessures stapten ze al om twaalf uur de bus in. Tijdens de twee uur durende reis werd het plan gesmeed om Oemoemenoe een lastige middag te bezorgen. Dit plan pakte op het veld deels goed uit. In de eerste helft ging de strijd gelijk op, ook al was het een wedstrijd om des keizers baard. The Bassets gaf alles om het een echte wedstrijd te laten worden. Er werd met krachten gesmeten, maar dat kostte zoveel energie dat er in de tweede helft toch gaten in de defensie kwamen en daar maakte de bonkige Zeelanders gretig gebruik van. Oemoemenoe was simpelweg een maatje te groot, ook te zien in de uitslag: 38-18.

Jeroen Otte gaat voorop in de strijd. | Foto: pr.