Kees den Elzen geeft een gastles met als onderwerp Voorhout in de oorlog. | Foto: pr.
Kees den Elzen geeft een gastles met als onderwerp Voorhout in de oorlog. | Foto: pr. Foto: pr.

Gastlessen op basisscholen over Voorhout in de oorlogsjaren

Voorhout n De Historische Kring Voorhout (HKV) houdt de herinnering aan de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog levend. In de periode voorafgaand aan de nationale 4 en 5 mei herdenking zijn er door een drietal vrijwilligers gastlessen gegeven aan de Voorhoutse basisscholen.

Aan de leerlingen van acht groepen acht werd verteld wat de directe consequenties waren van dit wereldwijde conflict voor de inwoners van Voorhout. Vanaf de mobilisatie in augustus 1939, waarbij veel jongemannen, zonen, broers, echtgenoten en vaders opgeroepen worden om zich te melden voor de verdediging van het vaderland.

Klokkenroof en gaarkeuken

Wat volgt is de Duitse inval en daarna de Voorhoutse slachtoffers, de evacués, de onderduikers en de inkwartiering van Duitse militairen. Het had allemaal grote invloed op het leven van Voorhout, dat toen nog pas zo'n 3500 inwoners telde. Maar ook de distributie, de klokkenroof, de avondklok en de gaarkeuken in de toenmalige Bisschoppelijke Nijverheidsschool (BNS) aan de Leidsevaart geven een beeld van de oorlog. De inval, executies en bombardementen eisten ook Voorhoutse slachtoffers. Eerder stond in deze krant al het verhaal van onderwijzer en NSB'er Speet, die een prominente rol heeft gespeeld bij de arrestatie in 1942 van pastoor Warmenhoven, kapelaan H.J.M. Stoelinga en enkele andere Voorhouters. Het complete verhaal is te lezen in de voorjaarseditie van Dwars Op, het tijdschrift van de Historische Kring.

Bloemen bij monument

De bevrijding komt met optochten en feesten en wordt daarmee op 5 mei gevierd. Maar de bevrijding vieren kan niet nadat de slachtoffers zijn herdacht; burgers en militairen die door oorlogsgeweld of bij vredesoperaties om het leven zijn gekomen. Sinds vorig jaar staan alle veertien slachtoffers op het vernieuwde herdenkingsmonument op het Raadhuisplein. Op 4 mei om acht uur 's avonds leggen vertegenwoordigers van de groepen acht, waar de gastlessen gegeven zijn, bloemen namens alle leerlingen.

De HKV biedt na de gastlessen de leerlingen een speciaal tijdschrift aan, de Dwars Op Junior, waarin verhalen staan over Voorhouters tussen 1940 en 1945. Daarmee geeft de HKV ook inhoud aan het thema van de National Herdenking 'geef vrijheid door'.