De jaarlijkse herdenking is bij het monument op het Raadhuisplein. | Foto: pr.
De jaarlijkse herdenking is bij het monument op het Raadhuisplein. | Foto: pr. Foto: pr.

Thema herdenking in Voorhout is 'verzet'

Voorhout n In Voorhout worden op vrijdagavond 4 mei de mensen herdacht die voor onze vrijheid sneuvelden in de oorlog, of omkwamen tijdens vredesmissies. Het Voorhoutse thema is net zoals het landelijke thema 'verzet'. De herdenking bestaat uit een bijeenkomst in de Bartholomeuskerk en een korte plechtigheid, bij het monument op het Raadhuisplein.

De bijeenkomst in de kerk, die om 19.00 uur start, bestaat uit diverse gedichten, voorgedragen door jongeren, een drietal optredens van 'de Singing Stars', het verhaal van de Voorhoutse Eva en een voordracht van wethouder Kees van Velzen. Na afloop van deze bijeenkomst vertrekken de aanwezigen in een stille tocht naar het Raadhuisplein.

St. Cecilia speelt op het Raadhuisplein koraalmuziek. Daarna volgen het taptoesignaal en twee minuten stilte, afgesloten met het Wilhelmus.

Vervolgens worden er kransen gelegd door de Gemeente Teylingen, Oranje Vereniging Voorhout, Vereniging Oud Militairen Indiƫgangers en de Bond van Wapenbroeders afdeling Zuid Holland Noord, Politie Hollands Midden en de leerlingen gezamenlijke basisscholen.

Aansluitend is er nog een toespraak van de wethouder en een gedicht, gemaakt en voorgedragen door een leerling van groep 8 van de Emmausschool. Tot slot kunnen alle aanwezigen bloemen leggen bij het monument. Deze bloemen worden aangeboden door de Oranje Vereniging Voorhout.

Iedereen wordt verzocht tot zonsondergang de nationale driekleur halfstok te hangen.